Najveća banka utrostručila dobit na 1,5 milijardi kuna

Autor: Tomislav Pili , 25. listopad 2018. u 22:00
Od provizija i naknada 29 mil. kn više/FOTOLIA

Prihodi su dosegnuli 3,17 milijardi kuna, zajmovi rasli gotovo četiri milijarde.

Zagrebačka banka gotovo je utrostručila neto dobit u prvih devet mjeseci, stoji u financijskom izvješću najveće banke na našem tržištu objavljenom u četvrtak.

Nakon zahtjevne prošle godine kada je zabilježena dobit od 509 milijuna kuna, od siječnja do kraja rujna ove godine Zagrebačka je banka zabilježila je 1,45 milijardi kuna neto dobiti.

Poslovni prihodi dosegli su 3,17 milijardi kuna i povećani su za 100 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto. Neto prihod od kamata doprinio je s malo manje od dvije milijarde kuna, pod utjecajem smanjene neto kamatne marže.

Naime, lanjski devetomjesečni rezultat u toj stavci iznosio je 2,04 milijarde kuna. Neto prihod od provizija i naknada iznosi 829 milijuna kuna, što je povećanje od 29 milijuna kuna ili 3,6 posto, uslijed porasta naknada za platni promet i kartično poslovanje, navodi se u izvješću.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 358 milijuna kuna i povećani su za 125 milijuna kuna odnosno 54 posto zbog viših neto prihoda od trgovanja.

Povećani su i troškovi poslovanja, i to za malo više od jedan posto na 1,37 milijardi kuna. Neto krediti komitentima iznose 65,80 milijardi kuna i bilježe rast za 3,9 milijardi kuna.

U Zabi tvrde da je povećano kreditiranje stanovništva, poduzeća i javnog sektora. Ukupni volumen kredita rezultat je i pripajanja Prve stambene štedionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close