Naftni fond kreće u dioničarski aktivizam

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2015. u 22:00
Norveški fond posjeduje 1,3 posto svake kompanije na svijetu /FOTOLIA

Najveći svjetski dioničar objavljivat će kako će glasati na skupštinama dioničara.

Najveći državni investicijski fond na svijetu, norveški Naftni fond, u srijedu je otvorio novu eru u dioničarskom aktivizmu.

Fond će ubuduće javno objavljivati kako će njegovi predstavnici glasati na skupštinama dioničara kako bi se unaprijed znao stav fonda o predloženim odlukama u kompanijama čije dionice posjeduje. Za početak Norvežani će otkrivati karte malo po malo. Tako ove godine Naftni fond planira objaviti kako će glasati u 10 kompanija. Kako piše Financial Times, u dogledno vrijeme najava glasovanja objavljivat će se za 9000 kompanija u kojima fond drži udjele. Veliki institucionalni ulagači u pravilu objavljuju kako su glasovali nakon održanih skupština ili netom prije.

No, objaviti stav tjednima ranije kao što će činiti Norvežani znači utjecati na odluku ostalih dioničara. Međutim, u fondu kažu kako im to nije cilj, već povećati vlastiti utjecaj kao dioničara. Podsjetimo, Naftni fond upravlja s 880 milijardi dolara i posjeduje prosječno 1,3 posto od svake izlistane kompanije na svijetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close