Na Wall Streetu S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 09:03
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, četvrti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dow Jones ojačao je 215 bodova ili 1,31 posto, na 16.614 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,96 posto, na 1.941 bod, a Nasdaq indeks 2,40 posto, na 4.419 bodova.

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija u trećem tromjesečju.

Među ostalim, cijena dionice Applea skočila je više od 2,5 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o snažnom rastu prihoda i dobiti u proteklom kvartalu i povećanju procjena poslovanja u tekućem tromjesečju.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u rujnu porasla 2,4 posto, iznad očekivanja. Zahvaljujući tome, PHLX indeks građevinskog sektora ojačao je 1,2 posto.

Tržište je potaknula i vijest da Europska središnja banka (ECB) razmatra mogućnost kupovanja korporativnih obveznica, što je podržalo rast cijena dionica na europskim burzama.

U ponedjeljak je ECB počela kupovati osigurane obveznice, što je, zajedno s kupnjom osiguranih vrijednosnih papira (ABS), dio programa za poticanje rasta gospodarstva i sprječavanje deflacije u eurozoni.

No, postoji bojazan da to neće biti dovoljno, pa je ECB spremna, kazao je neimenovani izvor Reuters, poduzeti i dodatne korake kako bi se poboljšale bilance banaka i potaknulo kreditiranje.

"Tržišta su nakon te vijesti odahnula jer se činilo da su središnje banke odsutne, da neće pružiti dodatnu podršku tržištima", kaže Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel, Nicolaus & Co.

S&P 500 indeks porastao je oko 6 posto od prošle srijede, kada je zamalo zaronio u područje korekcije, 10 posto ispod najviše prethodne razine.

No, premda se tržište posljednjih dana oporavlja, ulagače zabrinjavaju podaci koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

Jučer je objavljeno da je rast kineskog BDP-a u trećem tromjesečju usporio na 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon 7,5-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Premda je to bolji podatak u odnosu na procjene analitičara koji su očekivali rast od 7,2 posto, to je ipak, najsporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva od početka 2009. godine.

"Po prirodi su ovakvi odskoci tržišta nakon pada cijena dionica kratkoročni. Razlozi zbog kojih su prošloga tjedna cijene oštro pale i dalje su prisutni", kaže Mohannad Aama, direktor u tvrtki Beam Capital Management.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 7,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 8,3 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close