Na Wall Streetu snažan skok cijena drugi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 09:20
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom Fedove poruke da očekuje nastavak stabilnog oporavka gospodarstva i njegovog obećanja da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata.

Dow Jones skočio je 421 bod ili 2,43 posto, na 17.778 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,40 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 2,24 posto, na 4.748 bodova.

U posljednja dva dana S&P 500 indeks skočio je 4,5 posto, što je njegov najveći dvodnevni rast od studenoga 2011. godine. Time je nadoknadio veliku većinu gubitaka iz prethodnih dana, kada je na tržištu vladala panika zbog oštrog pada cijena nafte i ruskog rublja te niza naznaka slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Međutim, od srijede, kada je američka središnja banka poručila da očekuje daljnji oporavak gospodarstva i tržišta rada te da će biti strpljiva pri normalizaciji monetarne politike, na tržištu ponovno vlada dobro raspoloženje.

"Ovoga je tjedna došlo do promjene igre. Jeftin novac i dalje pruža podršku tržištu, pa su sva strahovanja pala u drugi plan", kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

Zbog toga su jučer porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pa čak i u energetskom, za 2,1 posto, premda je cijena nafte pala za 4 posto. Najviše je pak, 3 posto, skočio tehnološki sektor, koji je vrlo osjetljiv na kretanja u gospodarstvu.

Kao ni pad cijena nafte, ulagače nije obeshrabrio ni novi pad tečaja rublja, nakon konferencije za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojoj nije najavio konkretne mjere kako bi zaustavio pad tečaja i spriječio recesiju.

Američki makroekonomski podaci također nisu blistavi, ali ni razočaravajući. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 6.000, na 289.000, što je bolji podatak od očekivanja analitičara i ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada.

No, pokazatelji iz uslužnog sektora i proizvodnih aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a ukazuju na usporavanje rasta.

"Zahvaljujući opreznim porukama Feda, sve loše vijesti iz Europe i drugih dijelova svijeta pale su u drugi plan. Zbog toga su u ova dva dana nadoknađeni prethodni veliki gubici", kaže Russ Koesterich, strateg u tvrtki BlackRock.

Sve je jasnije da će Fed iduće godine, vjerojatno do lipnja, povećati ključne kamatne stope, čime će tržište izgubiti podršku koju je imalo još od kraja 2008. godine, od kada se ključna kamata kreće na rekordno niskih blizu nula posto.

Međutim, pozitivan osvrt američke središnje banke na gospodarsku situaciju potaknuo je nadu ulagača da će gospodarstvo i tržište stabilno rasti i bez tih poticajnih mjera.

Tim više što se očekuje da će središnje banke Japana, eurozone, pa i Kine iduće godine dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast tamošnjih gospodarstava.

Zahvaljujući tome, i na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,04 posto, na 6.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,79 posto, na 9.811 bodova, a pariški CAC 3,35 posto, na 4.249 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close