Na Wall Streetu Dow Jones i S&P skliznuli s rekordnih razina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 11:56
Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina, jer zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda nije dao ulagačima razloga za kupnju, ali ni za prodaju dionica.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina, jer zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda nije dao ulagačima razloga za kupnju, ali ni za prodaju dionica.

Dow Jones oslabio je 2 boda, ili 0,01 posto, na 17.685 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.048 bodova, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 4.675 bodova.

Jučer objavljeni dijelovi zapisnika sa sjednice čelnika američke središnje banke krajem listopada, na kojoj su ukinuti programi kupnje obveznica, pokazuju da se vodila rasprava o gospodarskim i inflacijskim izgledima.

"Situacija nam nije ništa jasnija. Tržište ne zna kako reagirati, je li to bila oštrija ili blaža retorika čelnika Feda. Mislim da je njihova poruka realna, da je gospodarstvo u zanimljivoj situaciji suočeno i sa čeonim i s vjetrovima u leđa", kaže Burt White, direktor u tvrtki LPL Financial.

Sudeći po kretanju kratkoročnih kamatnih stopa nakon objave zapisnika, trgovci terminskim ugovorima i dalje procjenjuju da će Fed povećati ključne kamatne stope do rujna iduće godine.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su, pak, da bi Fed mogao, jednom kada počne zaoštravati monetarnu politiku, povećavati kamate brže i više nego nego što se na tržištima trenutačno očekuje.

Kako nije bilo drugih vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru, jučer se na Wall Streetu trgovalo mirno i oprezno.

Pod najvećim je pritiskom bio tehnološki sektor, nakon što je Qualcomm objavio konzervativniju nego prije prognozu razvoja situacije u tehnološkom sektoru u idućih pet godina. Cijena dionice tog tehnološkog diva pala je više od 2, a Microsofta više od 1 posto.

Na Wall Streetu se već danim trguje oprezno jer se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću na najvišim razinama u povijesti, pa je pitanje ima li još prostora za rast cijena dionica.

Tim više što je sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja je posljednjih tjedana pokretala tržište, pri kraju, dok makroekonomski podaci ukazuju na stabilan, ali ne i impresivan rast američkog gospodarstva.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 6.696 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,17 posto, na 9.472 boda, a pariški CAC 0,09 posto, na 4.266 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close