Na europske burze uskoro dolaze četiri nova startupa

Autor: Tomislav Pili , 23. rujan 2016. u 08:07
Europa zaostaje u financiranju velikih kompanija/FOTOLIA

U narednim danima tvrtke iz Danske, Nizozemske, Španjolske i Njemačke prikupit će šest milijardi eura.

Nakon ovogodišnjeg zatišja, europske tehnološke kompanije počinju testirati interes investitora u nizu predstojećih izlazaka na burzu.

Prema tvrdnjama Reutersa, danski procesor kartičnih transakcija Nets danas ima burzovnu premijeru dok nizozemska tvrtka za internetsko naručivanje hrane Takeaway.com sljedeći tjedan planira izaći na burzu. Španjolska tvrtka upravljanje tornjevima za mobilnu telefoniju Telxius te njemačka online ljekarna Shop Apotheke Europe svoje će dionice investitorima ponuditi u listopadu. Nets će pokušati na burzi prikupiti između 1,5 i 2,5 milijardi dolara čime bi mogao biti vrednovan na 4,8 milijardi dolara.

 

27milijardi

dolara uloženo je u startupe u drugom tromjesečju

Takeaway planira prikupiti 350 milijuna eura, a time bi vrijedio 1,2 milijarde eura. Dok će Telxius, izdvojena tvrtka španjolskog telekomunikacijskog diva Telefonice, potražiti tržišnu vrijednost između tri i 3,7 milijardi eura, njemačka internetska ljekarna bit će najskromnija u ovom kvartetu. Od investitora pokušat će prikupiti svega 100 milijuna eura čime bi vrijedila četiri puta više. Prošle godine u drugom tromjesečju na burzu izašlo pet tehnoloških startupa, a tromjesečje nakon toga samo jedan. Nakon toga interes kompanija za izlistavanje na burzi značajno je opao. Analitičari tvrde da je Europa odlično mjesto za osnutak tehnološke kompanije, ali ne i za stvaranje novog Facebooka ili Alibabe.

Naime, gotovo polovoca europskog rizičnog kapitala uloženo je u male tvrtke koje su na početku, a vrijede do milijun eura. Prema podacima konzultantske kuće KPMG, iznos rizičnog kapitala uloženog u Europi u drugom je tromjesečju pao na kvartalnoj razini za petinu na 2,8 milijardi dolara. No, to je tek desetina globalnog rizičnog kapitala. U Sjevernoj Americi uloženo je šest puta više rizičnog kapitala u startupe, a u Aziji tri puta više. S druge strane, većina europskih startupa bude prodana u ranoj fazi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close