Mali dioničari Centar banke dižu tužbu nakon skupštine

Autor: Ana Blašković , 23. lipanj 2013. u 22:00
Na pomolu je novi dioničarski sukob u Centar banci koji ovisi o tome kako će glasovati Dragutin Biondić/PIXSELL

Nakon smanjenja temeljnog kapitala zbog 76,2 mil. kuna gubitka slijedi dokapitalizacija u kojoj će fond platiti dionicu 10 kuna.

Namjera većinskog vlasnika Centar banke Alternative private equityja da na skupštini početkom kolovoza izglasa dokapitalizaciju i preuzme gotovo potpunu kontrolu nad bankom, izazvala je bijes malih dioničara.

Provedu li tu, kako kažu, sramotnu odluku mali dioničari podnijet će sudsku tužbu za poništavanje dokapitalizacije, doznaje Poslovni dnevnik. Plan Alternativea je pokriti 76,2 milijuna kuna gubitka iz prošle godine zadržanom dobiti i rezervama. U drugom koraku provelo bi se smanjenje temeljnog kapitala za čak 20 puta: sa 200,6 milijuna na tek 10 milijuna kuna. U konačnom trećem koraku Alternative bi samostalno dokapitalizirao Centar banku za novih 200 milijuna kuna izdavanjem 20 milijuna novih dionica. Upravo ta matematika razbjesnila je male dioničare jer znači da bi fond u dokapitalizaciji dionicu platio tek 10 kuna dok joj je nominalna vrijednost 200 kuna čime bi de facto preuzeo banku.

 

Mali dioničar

Isključivanje prava na sudjelovanje ostalim dioničarima znači da će nas fond izgurati iz vlasništva, a mi nemamo izbora nego gledati kako nam dionice postaju bezvrijedne

"Isključivanje prava na sudjelovanje ostalim dioničarima znači da će nas fond izgurati iz vlasništva, a mi nemamo izbora nego gledati kako nam dionice postaju bezvrijedne. Mogućnost da to zaustavi ima jedino Dragutin Biondić, no pitanje je kako će on glasovati", rekao nam je jedan mali dioničar koji je želio ostati anoniman. Njegov ulog inicijalno vrijedan oko 700.000 kuna past će na ispod 50.000 kuna, a kako će istu sudbinu doživjeti i ostali manjinski dioničari, kaže, spremaju se glasati protiv takve odluke na skupštini 2. kolovoza i dignuti tužbu.

"Strašno je to što rade i ne mogu vjerovati da zakon tako loše tretira male dioničare. Fond lešinarski koristi priliku da razvodni vlasništvo i preuzme banku za tek 200 milijuna kuna", kaže naš sugovornik. Fond rizičnog kapitala ušao je u Centar banku 2012. preuzevši većinski paket dokapitalizacijom od 97 milijuna kuna. Potom je započelo čišćenje porftelja i posljedično iskazivanje gubitaka. Ubrzo nakon ulaska fonda postalo je jasno da se Uprava na čelu s Ivom Markotićem i novi vlasnici ne slažu s vizijom razvoja što je rezultiralo Markotićevim odlaskom u ožujku. 

Prvi kvartal

Gubitak 27,6 mil. kuna

U Centar banci odnedavno je i povjerenik HNB-a kojeg je središnja banka imenovala da pomnije drži stvari na oku u banci koja bi trebala biti platforma za konsolidaciju malih kreditora. Da bi to bila, nužna joj je dokapitalizacija jer se banka bori s visokim troškom čišćenja portfelja što je i u prvom kvartalu ove godine uzrokovalo 27,6 milijuna kuna gubitka.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Nisu samo Heruc i Biondić u mogućnosti suprotstaviti se tom prijedlogu.
Povlašteni dioničari glasaju posebno i s obzirom da im se smanjuju njihova prava, tj. dividenda se svodi na zanemariv iznos, povlašteni dioničari moraju sa 75% glasova izglasati dokap ali isto tako i smanjenje kapitala.
Ne vidim nikakva razloga da se smanjuje temelelni kapital, osim jednoga – oteti dionice starim dioničarima. Alternative već ima više od 51% pa neka uloži još 150 miliona imati će još više, ali zašto otimati dionice drugim dioničarima. Mislim da su im šanse za prolaz na skupštini male.
U svakom slučaju organiziramo se i na skupštini idemo sa protuprijedlogom.

Ovo je pljačka nad pljačkama. Ako ovo odobre državne institucije onda smo stvarno obični kaubojci. I kako da mali dioničari ulažu pored ovolike krađe i nezaštite istih?

@ Dag – u Americi takvi ne postoje obzirom da su čiste štetočine, najbliže tomu bi bio naziv “crni menadžer”, ali tu dolazimo dokrucijalne razlike između glu.pana (štetočine) i lopova. Naime u prvom slučaju nitko nema koristi, dok u drugom korist ima samo počinitelj. Kod nas je šteta u odnosu na korist pojedinca predominantna tako da možemo govoriti o kategoriji glu.pana sa iznimkama.

Markotić kao predsjednik uprave se pokazao nesposobnim i kao takav automatski dobio unapređenje u podržavljeni Badel da vodi društvo u predstečajnoj nagodbi.
Ako je suditi po rezultatima njegovih bivših tvrtki (Slavonska banka, Locat Leasing, CEBA) i Badelu se loše piše. Još jedan u nizu državnih menađera koji dobro menađiraju samo vlastite plače i svoje karijere, a sve na trošak nekoga trečega, najčešće države. Zato nam i mora državni proračun rasti. Kako bi inače Osiječanin Vrdoljak udomio svog legu Markotića kad ne bi bilo države.
A što se tiče planirane dokapitalizacije, HANFI ćemo već slijedečeg tjedna ukazati na koji način ovi iz Alternativa planiraju preuzeti više od 95% vlasništva banke. Bezrazložnim praktično denominiranjem dionica na 10 kuna namjeravaju istisnuti sve ostale dioničare, svesti njihov udio na manje od 5% i preuzeti banku.Temeljni kapital banke prebaciti u rezerve pa onda izdati dionice u iznosu dvadeset puta manjem od dosadašnjeg……………fiju, čestitam kriminalcima.
Ako to prođe, onda pravna država, HNB, HANFA su doista ne samo mrtva slova na papiru već i sudionici pljačke malih dioničara.
Da li mislite da bi u Americi to prošlo??

New Report

Close