Ljubljanska burza željno čeka male dioničare NLB-a

Autor: Tomislav Pili , 30. listopad 2018. u 15:32
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Mali ulagači upisuju dionice vodeće slovenske banke.

Najznačajnija privatizacija na slovenskom tržištu kapitala u posljednjem desetljeću i od koje mnogo očekuju i na Ljubljanskoj burzi službeno je započela u ponedjeljak otvaranjem knjige upisa dionica Nove ljubljanske banke (NLB). U devet ujutro započeo je upis otvoren i malim ulagačima, navode slovenski mediji, a do dionica NLB-a može se doći sve do 7. studenog u 13 sati.

Upis u osam gradova

Dionice se upisuju u 10 poslovnica, od čega su tri u Ljubljani, a ostale u Domžalama, Kranju, Kopru, Novom mestu, Murskoj Soboti, Mariboru i Velenju. Slovenska država prodaje u ovoj privatizaciji najmanje 50 posto plus jednu dionicu te najviše 75 posto minus jednu dionicu. Za male dioničare namijenjeno je 10 posto tranše, odnosno 7,5 posto kapitala banke. Ostatak ide institucionalnim ulagačima koji dionice upisuju samo 8. studenog. Kao što je već poznato, raspon cijene u početnoj javnoj ponudi kreće se od 51,5 eura do najviše 66 eura. Mali dioničari upisuju dionice po najvišoj cijeni, i to najmanje 10 komada. Konačna cijena dionica bit će poznata 8. studenog i vrijedit će za sve investitore, a ako bude niža od 66 eura, NLB će malim ulagačima vratiti razliku novca.

Dionice će novim dioničarima biti dodijeljene 14. studenog. Sami proces upisa ne oduzima mnogo vremena, navode iz NLB-a. “Investitori moraju sa sobom imati važeći osobni dokument, porezni broj i račun otvoren u NLB-u. Upis traje pet do deset minuta”, istaknula je Tanja Ahlin, direktorica poslovne mreže NLB-a. Nerezidentima je potrebno nešto više dokumenata.

 

66 eura

iznosi cijena po kojoj mali ulagači upisuju najmanje 10 dionica NLB-a

Dobra vijest

Kako je u razgovoru za dnevnik Delo istaknuo predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec, provedba uspješne privatizacije i uvrštenje dionica na Ljubljansku burzu dobra je vijest za slovensko tržište kapitala. Dolaskom NLB-a na burzu povećat će privlačnost i Ljubljanske burze, naglasio je Ipavec koji je otkrio kako osobno neće sudjelovati u kupnji dionica zbog mogućeg sukoba interesa. Do zaključenja broja Poslovnog dnevnika nije pristigao komentar Ipaveca na pitanje očekuje li nakon uvrštenja značajnije povećanje prometa trgovanja. Do kraja iduće godine Slovenija bi trebala prodati još četvrtinu dionica NLB-a plus jedna “zlatna”.

Komentirajte prvi

New Report

Close