Kineske dionice pale od siječnja za 20%

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2018. u 22:00
Šangajska burza je 14 posto u minusu za ovu godinu/REUTERS

Investitore brine trgovinski rat sa SAD-om te usporavanje ekonomije.

Zabrinutosti zbog trgovinskih napetosti s Amerikom i mogućeg usporavanja gospodarstva rezultirale su padom kineskih dionica u "medvjeđe tržište".

Indeks Šangajske burze u utorak je oslabio 0,51 posto na 2844 boda što je bilo dovoljno da ukupan pad od vrhunca postignutog u siječnju prijeđe 20 posto što se smatra granicom "medvjeđeg tržišta".

Podsjetimo, prošlog utorka indeks Šangajske burze potonuo je gotovo četiri posto nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa u novom valu carina na uvoz kineske robe.

Dioničko mjerilo Šangajske burze s 14 posto minusa za ovu godinu jedan je od najlošijih svjetskih burzovnih indeksa. Osim carinskog rata sa SAD-om, investitore zabrinjava može li kineska ekonomija zadržati zamah iz prošle godine kada je BDP ojačao 6,9 posto.

Službeni podaci za svibanja pokazuju usporavanje uvažnijim područjima – izvozu, investicijama kompanija te osobnoj potrošnji.

Osim toga, juan je počeo slabjeti prema dolaru. Od 14. lipnja oslabio je 2,4 posto što potiče zabrinutost mogu li zadužene kompanije uredno otplaćivati dugove u stranoj valuti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close