Izlazak države iz Končara potaknut će interes za dionicu

Autor: Tomislav Pili , 29. kolovoz 2014. u 11:50
Končar treba postati profitabilniji, smatraju analitičari/Marko Prpić/PIXSELL

Prodaja 22 posto dionica povećat će likvidnost, a dugoročno i interes fondova.

Opadanje vlasničkog udjela države u Končaru svakako je pozitivna vijest za kompaniju i dionicu, slažu se domaći analitičari.

U svojoj posljednjoj analizi Končar Elektroindustrije, analitičari Erste banke promijenili su svoju preporuku za tu dionicu sa "držati" na "prikupljati", a ciljnu cijenu u sljedećih godinu dana podigli su sa prijašnjih 734 kune na 820 kuna. S obzirom da se u srijedu cijena zaustavila na malo manje od 721 kune, ciljna cijena je za 13,7 posto viša od trenutne tržišne cijene.U analizi koju potpisuje analitičar Anto Augustinović stoji kako bi najavljena prodaja državnog udjela od 22,8 posto dionica putem burze trebala biti pozitivan impuls za dionicu.

 

14posto

više od tržišne cijene postavljena je Ersteova ciljna cijena od 820 kuna

"Kratkoročno, to će povećati free float i interes za dionicu i poboljšati likvidnost. Dugoročno, prodaja može inicirati stanovite promjene u kompaniji jer će glasačka prava države značajno pasti", smatra Ersteov analitičar. Predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović slaže se s očekivanjima o pozitivnim utjecajima smanjenja državnog udjela čime bi se potaknulo restrukturiranje i povećanje profitabilnosti. Brborović kaže da Končar kao kompanija nije loš, ali je ipak "suboptimalno vođen".

"Smanjenjem udjela države nastupit će procesi koji će biti postavljeni na tržišnim osnovama", nada se Brborović. U Ersteovoj analizi navodi se kako je teško reći može li se očekivati da 22 posto dionica koje prodaje država kupi strateški investitor. Ipak, takav scenarij ne bi bio iznenađujući, smatra Augustinović, jer je udjel dovoljno velik da osigura značajniji utjecaj u kompaniji, a njegovom kupnjom ne dolazi se u obvezu davanja ponude za preuzimanje.Dugoročno gledano, Končareva investicijska priča je zanimljiva i može privući pozornost institucionalnih investitora, kako postojećih, tako i novih, navodi se u analizi. Darko Brborović slaže se i s Ersteovom ciljnom cijenom od 820 kuna, ocijenivši da "Ersteovi analitičari nisu značajnije pogriješili".

Komentirajte prvi

New Report

Close