Investitori na kolektivnom godišnjem, a ljeto je tek počelo

Autor: Tin Bašić , 03. srpanj 2013. u 19:00
Ni ulazak u Europsku uniju nije potaknuo promet na Zagrebačkoj burzi

Trend smanjenog interesa za dionicama bio je vidljiv već i u lipnju – prosječni dnevni promet prošloga je mjeseca bio 12,21 milijun kuna.

Dolaskom ljeta poslovne aktivnosti se tradicionalno smanjuju, a investitori na domaćem tržištu kapitala svoj fokus će vrlo vjerojatno usmjeriti na odmor i sunčanu plažu, dok će trgovanje dionicama postati gotovo pa nevažno.

Zaključak je to koji se nameće nakon analize prosječnih dnevnih prometa dionicama na Zagrebačkoj burzi tijekom ljetnih mjeseci u posljednjih šest godina. I na vrhuncu tržišta 2007. godine, burzovni igrači odlazili na (ne)zaslužene odmore, kako stoga ne bi i danas.

 

22posto

iznosi pad prometa u srpnju u posljednjih šest godina

Najveće odstupanje 2009. 
Prema dostupnim podacima, dnevni prometi u srpnju i kolovozu 2007. bili su oko 15 posto niži nego što je bio godišnji prosjek. Kako se svjetska kriza nešto kasnije prelila u Hrvatsku, tako se kretalo i zanimanje za domaće tržište kapitala. Najveća korekcija vidljiva je 2009. godine u kojoj je prosječni godišnji dnevni promet bio 44 milijuna kuna, a samo godinu prije bio je sada nezamislivih 125 milijuna. Pad je iznosio čak 64,8 posto. Situacija ni ovoga ljeta neće biti ništa bolja imajući u vidu ovogodišnje dnevne promete i zanimanje investitora za vrijednosnice kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi. U prvih pet mjeseci prosječni dnevni promet na ZSE iznosio je 13,12 milijuna kuna, ponajviše zahvaljajujući višim prosjecima u prva tri mjeseca ove godine. Iako je ovogodišnji prosjek viši nego lani, u vidu treba imati da je domaće tržište toliko plitko  da je dovoljna jedna transakcija da se izmjeni realna slika.  

Tako je primjerice bilo u svibnju kada je mjesečni prosjek bio nešto viših 12,54 milijuna kuna, a sve zbog jedne transakcije dionicom Končara elektroindustrije. Podsjetimo, obvezni mirovinski fond PBZ/CO kupio je od tvrtke Linteum savjetovanje, inače u 100-postotnom vlasništvu Valamara Adrije čiji je većinski vlasnik grof Georg Eltz, gotovo 91.000 dionica te kompanije za 69 milijuna kuna. Da nije bilo te transakcije putem trgovinskog sustava burze, prosječni dnevni promet u svibnju bio bi 9,2 milijuna kuna. "Jasno je da u ljetnim mjesecima značajno pada interes za domaće tržište kapitala. Točnije, u posljednjih šest godina u srpnju je prosječni dnevni promet bio 22 posto niži od godišnjeg prosjeka, dok je u kolovozu bio manji za 26 posto", stoji u analizi investicijskog društva InterCapital. Njihovi analitičari ističu da se najveće odstupanje u srpnju promatranih godina dogodilo 2009. kada je prosječni dnevni promet bio 29 posto niži od godišnjeg prosjeka.

 

26posto

u posljednjih je šest godina padao promet u kolovozu

Samo 10-ak milijuna kuna
"U kolovozu pak je bilo i većih odstupanja, primjerice te iste 2009. u tom razdoblju je zabilježen čak 49 posto niži prosječni dnevni promet u odnosu na godišnji prosjek. Do pozitivnog odstupanja došlo je tek jedanput u posljednjih šest godina i to u kolovozu 2011. kada je prosječni dnevni promet premašio godišnji prosjek za 4 posto", stoji u analizi.Primjeni li se analiza InterCapitala na ovu godinu i pretpostavi li se da bi promet u srpnju mogao biti oko 22 posto niži nego godišnji prosjek, to bi značilo da bi ovoga mjeseca mogli očekivati dnevne promete od oko 10 milijuna kuna. Međutim, budući da su na burzovnu statistiku utjecale povremene velike transakcije, jasno je da ne treba očekivati da aktivnost ulagača u srpnju bude uzrokovala dvoznamenkaste dnevne promete. Koliko je dolazak ljeta i odmor važniji od trgovanja na burzi, pokazuje i podatak da prvoga dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji niti jedna dionica nije imala milijunski promet. Najlikvidnija je bila dionica Valamar Adria holdinga s 811.000 kuna. Tradicionalno hrvatskim investitorima najzanimljivija dionica HT-a imala je promet od samo 773.000 kuna. To je i najmanji promet od početka svibnja. 

Pad se nastavio i u lipnju
Trend smanjenog interesa vidljiv je i u lipnju. prosječni dnevni promet prošloga je mjeseca bio 12,21 milijun kuna. Iako je ukupni promet skočio čak 27 posto na 394,08 milijuna kuna, posljedica je to prvenstveno bloki prometa dionicama Riviere Adrije kojima je ukupno protrgovano 125,99 milijuna kuna. No tim se dionicama trgovali na redovnoj platformi burze budući da je ta dionica najlikvidnija s prometom od 61,01 milijun kuna. Kada bi se te transakcije izuzeli iz "redovnog stanja burze", promet dionicama bio bi znatno manji, čime bi se i prosjek spustio. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

http://www.jovanalg-astrology.com/milijarder.html [emo_palacg]

New Report

Close