Investitori čekaju startupe na burzi

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2017. u 22:00
Izlazak tehnoloških tvrtki indikator je šireg apetita ulagača za novim izdanjima /FOTOLIA

Ove bi godine između 30 i 45 tehnoloških tvrtki moglo prodati dionice na tržištu.

Ako je suditi po najavama izlistavanja tehnoloških kompanija, ove bi godine mogli svjedočiti daleko snažnijem interesu i ostalih kompanija za prikupljanje kapitala prodajom dionica.

Osim toga, ove bi godine na burzu mogli izaći i neki od najvrednijih tehmoloških tvrtki, poput Ubera ili Airbnb-a. Greg Becker, izvršni direktor Silicon Valley Bank, zajmodavca za tvrtke iza kojih stoji rizični kapital, procjenjuje da će ove godine na burzu izaći između 30 i 45 takvih tvrtki. Za usporedbu, u 2016. na burzi je kapital prikupilo svega 15 kompanija. Za sada je inicijalnu javnu ponudu (IPO), potencijalnu vrijednu više od milijardu dolara, najavio Snapchat koji je započeo s aplikacijom za komunikaciju koja briše sadržaj odmah nakon čitanja i na taj način čuva privatnost.

Međutim, Will Connoly, direktor u Goldman Sachs banci ističe za Reuters kako glavninu IPO aktivnosti u tehnološkom sektoru ne čine velike kompanije, već male do srednje tvrtke koje su inovatori u svojim vlastitim nišama i razvijaju tehnologiju za sljedeću generaciju. K tome, interes ulagača za takve tvrtke vodeći je indikator šireg apetita investitora za nova izdanja.

S druge strane, značajniji izlazak takvih kompanija na burzu koji bi pratio i velik interes investitora ohrabrio bi investitore koji rizičnim kapitalom financiraju takve tvrtke u njihovoj ranoj fazi razvoja. Ako je suditi po iskustvima kompanija koje su uvrstile svoje dionice krajem prošle godine, interes ulagača postoji. Naime, dionicama Twilia, Coupa Softwarea ili Nutanixa trguje se trenutno iznad početne cijene iz IPO-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close