Ini prihod porastao za 13 posto, na 9,5 mlrd. kn u pola godine

Autor: Darko Bičak , 29. srpanj 2018. u 22:01
Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna/Borna Filić/PIXSELL

Rast prodaje naftnih derivata, ali i niska cijena nafte utjecali su na profitabilnost Ine u 2018.

Ina grupa je u prvih šest mjeseci tekuće godine ostvarila prihod od 9,5 milijardi kuna, a što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

No, istodobno je neto dobit od 533 milijuna kuna bila 38,8 posto manje nego u prvom polugodištu 2017. kad je iznosila 871 milijun kuna.  Iz same tvrtke ističu da je pozitivan trend rasta prihoda uglavnom rezultat veće prodaje. Zbog nižeg doprinosa Rafinerija i marketinga, uključujući Trgovinu na malo, CCS EBITDA (pokazatelj dobiti koji u obzir uzima skokove cijena sirovina) je u blagom padu i iznosi 1,33 milijarde kuna, međutim to nije oslabilo operativni novčani tok koji je u iznosu od 1,98 milijardi kuna bio 22 posto viši.

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ostvarili su rast EBITDA-e bez jednokratnih stavki za šest posto te ona iznosi 1.48 milijardi kuna. CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo dosegla je 91 milijun kuna u prvom polugodištu 2018.

Planirane aktivnosti održavanja u prvom tromjesečju 2018. utjecale su na razinu prerade u rafinerijama, dok je maloprodaja goriva poboljšana zajedno s prodajom robe široke potrošnje koja je nastavila kontinuirano rasti. Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna. Neto dug je istovremeno smanjen na samo 701 milijun kuna s omjerom duga i kapitala ispod šest posto.

Novopostavljeni predsjednika Uprave Ine Sándor Fasimon je komentirao kako se prvo polugodište pokazalo kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. "Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u Istraživanju i proizvodnji doprinijeli su zadržavanju prihoda na visokoj razini. Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja treba iskoristiti za daljnju racionalizaciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom", kaže Fasimon. 

Komentirajte prvi

New Report

Close