Ini prihod porastao za 13 posto, na 9,5 mlrd. kn u pola godine

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna/Borna Filić/PIXSELL Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna/Borna Filić/PIXSELL

Rast prodaje naftnih derivata, ali i niska cijena nafte utjecali su na profitabilnost Ine u 2018.

Ina grupa je u prvih šest mjeseci tekuće godine ostvarila prihod od 9,5 milijardi kuna, a što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

No, istodobno je neto dobit od 533 milijuna kuna bila 38,8 posto manje nego u prvom polugodištu 2017. kad je iznosila 871 milijun kuna.  Iz same tvrtke ističu da je pozitivan trend rasta prihoda uglavnom rezultat veće prodaje. Zbog nižeg doprinosa Rafinerija i marketinga, uključujući Trgovinu na malo, CCS EBITDA (pokazatelj dobiti koji u obzir uzima skokove cijena sirovina) je u blagom padu i iznosi 1,33 milijarde kuna, međutim to nije oslabilo operativni novčani tok koji je u iznosu od 1,98 milijardi kuna bio 22 posto viši.

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ostvarili su rast EBITDA-e bez jednokratnih stavki za šest posto te ona iznosi 1.48 milijardi kuna. CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo dosegla je 91 milijun kuna u prvom polugodištu 2018.

Planirane aktivnosti održavanja u prvom tromjesečju 2018. utjecale su na razinu prerade u rafinerijama, dok je maloprodaja goriva poboljšana zajedno s prodajom robe široke potrošnje koja je nastavila kontinuirano rasti. Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna. Neto dug je istovremeno smanjen na samo 701 milijun kuna s omjerom duga i kapitala ispod šest posto.

Novopostavljeni predsjednika Uprave Ine Sándor Fasimon je komentirao kako se prvo polugodište pokazalo kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. "Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u Istraživanju i proizvodnji doprinijeli su zadržavanju prihoda na visokoj razini. Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja treba iskoristiti za daljnju racionalizaciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom", kaže Fasimon. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve