Ima li prostora za daljnji rast cijena na Wall Streetu?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 10:22
Reuters

Od polovice listopada, kada je skliznuo na najnižu razinu u ovoj godini, S&P 500 indeks skočio je 13,3 posto, pri čemu samo 23 dionice sadržane u tom indeksu nisu zabilježile rast.

Vodeći burzovni indeksi na Wall Streetu i ove bi godine mogli zabilježiti dvoznamenkasti rast, no dio analitičara poziva na oprez jer poslovni rezultati kompanija i gospodarski pokazatelji ipak nisu tako impresivni.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.712 bodova. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine.

Sve do petka na Wall Streetu se trgovalo vrlo oprezno zbog niza izvješća koja ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. No, u petak su cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući središnjim bankama Kine i eurozone.

Tog su dana kineske monetarne vlasti neočekivano smanjile kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine, nastojeći potaknuti rast gospodarstva. Potez kineske središnje banke uslijedio je nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi poručio je, pak, u petak da se izuzetno niska stopa inflacije u eurozoni mora brzo povećati bilo kojim raspoloživim sredstvima, te da će središnja banka povećati iznose i brzinu programa kupnje imovine ako to bude potrebno.

Na taj bi se način, naime, trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva te suzbiti deflacijske prijetnje.

Labava monetarna politika središnjih banaka podržava tržište dionica, no činjenica je da iza toga stoji slabost gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija. Stoga dio analitičara smatra da tržište raste prebrzo.

Od polovice listopada, kada je skliznuo na najnižu razinu u ovoj godini, S&P 500 indeks skočio je 13,3 posto, pri čemu samo 23 dionice sadržane u tom indeksu nisu zabilježile rast.

Brzina tog uspona izazvala je oprez kod dijela analitičara, koji smatraju da je sve manje prostora za rast indeksa.

Analitičari Citigroupa upozorili su nedavno da je tržište "na rubu euforije, što izaziva oprez", dok je Goldman Sachs objavio procjenu da će na kraju 2015. S&P 500 indeks iznositi 2.100 bodova, samo 1,8 posto iznad sadašnje razine.

Nedavno je i iz podružnice Feda u San Franciscu stiglo upozorenje da su određene valuacije na tržištu 'nategnute', te da su neki pokazatelji na razinama nakon kojih je u prošlosti uslijedio pad cijena dionica.

No, mnogi analitičari smatraju da nema razloga za pad cijena dionica, s obzirom da su poslovni rezultati i gospodarski pokazatelji solidni.

"Teško je izbaciti iz glave pomisao da bi idući veći pomak na tržištu mogao biti u silaznom smjeru. Dio ulagača ne osjeća se sigurno s cijenama na ovim rekordnim razinama, no fundamenti ostaju snažni", kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Funds.

Ističe i to da je prosinac tradicionalno najbolji mjesec u godini za tržište kapitala. Prema povijesnim podacima, u tom je mjesecu S&P 500 indeks prosječno rastao 1,7 posto, što znači da bi do kraja ove godine mogao dosegnuti nove najviše razine u povijesti.

Bilo kako bilo, ovoga se tjedna očekuje oprezno trgovanje i zbog toga što se u četvrtak zbog Dana zahvalnosti ne radi, dok će se u petak trgovati skraćeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close