Globalne dividende lani na rekordnih 1,4 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 24. veljača 2019. u 22:01
Najveći udjel od 42 posto drže američke kompanije/FOTOLIA

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, rast u odnosu na 2017. iznosio je 8,5 posto.

Najavljeno usporavanje globalnog gospodarstva i nesigurnost u vezi izlaska Velike Britanije iz EU nije spriječilo kompanije u svijetu da prošle godine isplate rekordni iznos dividendi. Kako pokazuje Janus Henderson dividendni indeks, u džepove dioničara 2018. slilo se 1,37 bilijuna dolara.

Iznad trenda 
To je 9,3 posto više nego godinu ranije. Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva te isplate izvanrednih dividendi, povećanje iznosi 8,5 posto što je najviša stopa od 2015. godine. K tome, to je i dobrano iznad dugoročnog trenda koji se kreće između pet i sedam posto. Najviše zasluga za prošlogodišnji rekord imaju američke kompanije. One su dioničarima isplatili 509,9 milijardi dolara što je preko sedam posto više nego godinu ranije. Inače, američke dividende predstavljaju 42 posto u ukupno isplaćenom globalnom iznosu.

 

3,3 posto

rast će dividende ove godine, procjenjuje Janus Henderson

Pri tome valja naglasiti kako je smanjivanje iznosa dividende bilo vrlo rijetko među kompanijama iz SAD-a. Naime, od svakih 25 kompanija tek jedna je isplatila manje nego 2017. godine. Analitičari tvrde kako je to izravna posljedica porezne reforme američke administracije provedene krajem 2017. godine koja je snizila stopu oporezivanja i olakšala povratak gotovine iz inozemstva.

Najviše isplatio Shell
Međutim, Amerika nije usamljena u isplati rekordnih iznosa. Do sada nezabilježene dividende isplaćene su i u Japanu, Europi, azijsko-pacifičkom području te u rastućim državama. Pojedinačno gledano, najviše je isplatio naftni div Royal Dutch Shell koji je dioničare počastio sa 15,65 milijardi funti. Slijedi ga Apple sa 13,78 milijardi dolara. Janus Henderson očekuje da će iznos globalnih dividendi ove godine porasti za 3,3 posto na 1,41 bilijun dolara. Time bi se ova godina više približila dugoročnom prosjeku, kažu analitičari te tvrtke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close