Gažić: Očekujem nastavak trenda delistiranja s burze

Ivana Gažić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Ivana Gažić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Prošle godine s Uređenog tržišta otišlo je 19 izdavatelja, a ove već njih pet. Stečajevi tvrtki te odluke dioničara glavni su razlozi povlačenja s burze.

Prošlotjedno povlačenje Industrogradnje s burze povećalo je niz odlazaka s burze na pet izdavatelja, samo u ovom dijelu godine. Inače, taj nekad ugledni građevinski div odluku o povlačenju dionica donio je krajem ožujka na skupštini dioničara. Zanimljivo je da su na istoj skupštini dioničari odlučivali i o prijedlogu o povećanju temeljnog kapitala na način da se tražbine vjerovnika utvrđene u predstečajnoj nagodbi unesu u temeljni kapital izdavanjem 150.000 novih dionica.

O povećanju temeljnog kapitala raspravljat će se i na skupštini sazvanoj za utorak, a posljednja točka dnevnog reda biti će potvrda odluke iz ožujka o povlačenju dionica s burze. Kako god Industrogradnjini dioničari odlučili, trend sve većeg odljeva s burze nitko ne može zaustaviti. Lani je samo s Uređenog tržišta otišlo 19 izdavatelja. Svjesna je toga i predsjednica uprave ZSE-a Ivana Gažić koja očekuje da se trend odlaska izdavatelja s burze nastavi i u narednom razdoblju.

“Tri su glavna razloga za odlazak izdavatelja: oko trećine izdavatelja odlazi zbog stečaja, a ostali zbog spajanja i skupštinskih odluka, kao što je bio i posljednji slučaj Industrogradnje. Ono što želimo napraviti ove godine jest da na MTP Fortis primimo u trgovinu oko 50 novih izdavatelja”, kazala je Gažić.

Komentari (8)
 • Pero7
  Pero7 22:44 19.5.2014.

  vodoinst


  Evo i to je Linićeva zasluga.

  I umjesto da završi u Remetincu nagrađen je lakšim poslom u Saboru.

 • vodoinst
  vodoinst 22:16 19.5.2014.

  Evo i to je Linićeva zasluga. Već dugo nije bilo takve štetočine u Hrvata. Slažem se da će se uskoro i ZSE delistirati. Drugo nije ni zaslužila kad dioničari nisu složni. Još uvijek ne shvaćaju da će svi izgubiti.

 • prokurist
  prokurist 20:34 19.5.2014.

  Kod nas tamo gdje nema lopova nema ni tržišta…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!