Facebook odustao od dionica koje su razbjesnile investitore

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2017. u 07:53
Foto: Reuters

Uvođenje dionica bez prava glasa omogućilo bi osnivaču zadržavanje kontrole nad kompanijom.

Bijes investitorske zajednice prema praksi dijela internetskih kompanija da različitim rodovima dionica zacementiraju vlasništvo osnivača nagnala je Facebook na odustajanje od uvođenja trećeg roda dionica koje ne nose pravo glasa na skupštini dioničara.

Najveća društvena mreža prošloga je petka objavila kako odustaje od "reforme" dioničke strukture koja bi omogućila osnivaču Marku Zuckerbergu da obistini svoj plan doniranja dionica u dobrotvorne svrhe, a da i dalje zadrži kontrolu nad kompanijom.

Tužba investitora 
Podsjetimo, zbog lanjske odluke o uvođenju trećeg roda Facebookovih dionica skupina dioničara tužila je kompaniju. Investitori tvrde kako će uvođenje Facebookovih C dionica "razrijediti" njihove udjele te kako najavljena odluka ide isključivo u korist Marku Zuckerbergu. On je, kao što se zna, krajem 2015. najavio da će tijekom života darovati 99 posto svojih dionica. Zanimljivo, objavljena odluka došla je tek nekoliko dana prije nego se Zuckerberg treba pojaviti pred sudom u svojstvu svjedoka u toj parnici. Inače, uvođenje više rodova dionica i dalje je rijetkost među američkim tehnološkim kompanijama. Od njih 128, takvu strukturu ima tek 13, prenosi Financial Times istraživanje odvjetničke kuće Orrick.

 

13 tehnoloških

kompanija od njih 128 ima dionice bez glasačkih prava

Drugi će razmisliti
Jedan od njih je Alphabet čija je struktura bila uzor Facebooku. Matična kompanija Googlea ima tri roda dionica – redovnu za investitore i koja nosi jedan glas za jednu dionicu, zatim povlaštenu za osnivače koja donosi veća glasačka prava te treću bez glasačkih prava. No, uvođenjem dionica bez prava glasa Alphabet je zauzvrat obeštetio dioničare. Prema mišljenju pravnih stručnjaka, Facebookovo odustajanje moglo bi navesti Uber i Airbnb – čiji se izlazak na burzu tek očekuje – da razmisle hoće li izdavati dionice bez prava glasa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Valjalo bi uci u rbnb

New Report

Close