Europske burze pale nakon slabih gospodarskih pokazatelja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 10:47
Thinkstock

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, nakon slabih pokazatelja o proizvodnoj aktivnosti u Kini i Francuskoj, a ulagači su oprezni uoči novih gospodarskih podataka iz eurozone.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, nakon slabih pokazatelja o proizvodnoj aktivnosti u Kini i Francuskoj, a ulagači su oprezni uoči novih gospodarskih podataka iz eurozone.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na gubitku 0,3 posto, na 1.355 bodova, nakon što je jučer ostao nepromijenjen.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks oslabili su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Najviše su pale cijene dionica u Francuskoj, jer je jutros objavljeni podatak o PMI indeksu proizvodne aktivnosti u toj članici eurozone u studenome slabiji nego što se očekivalo.

Stoga ulagače nije ohrabrio ni bolji nego što se očekivao podatak o PMI indeksu uslužne djelatnosti.

Tijekom dana bit će objavljena i izvješća o gospodarskim aktivnostima u Njemačkoj i eurozoni, koja bi mogla utjecati na smjer tržišta, kažu analitičari.

I na azijskim su burzama cijene dionica danas pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši na najnižu razinu u mjesec dana.

Loše raspoloženje posljedica je novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Prema izvješću HSBC banke i tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti skliznuo je u studenome s 50,4 na 50 bodova, najnižu razinu u šest mjeseci.

"I idućih mjeseci očekujemo neizvjesnost po pitanju izvoza i tržišta nekretnina. Mislimo da su gospodarstvu nužne nove monetarne i fiskalne poticajne mjere", kaže Hongbin Qu, ekonomist u HSBC banci.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 7,3 posto, sporije nego u prethodnom, pa bi u cijeloj ovoj godini rast gospodarstva mogao biti najniži u posljednje 24 godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 17.300 bodova. Mršav rast pokazuje da je splasnuo entuzijazam ulagača potaknut odlukama vlade o odgodi povećanja poreza na dodanu vrijednost i raspisivanju prijevremenih izbora za donji dom parlamenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close