Europske burze pale, Fed čvrst po pitanju kamata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2015. u 09:35
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer je Fed poručio da se američko gospodarstvo solidno oporavlja i da ostaje pri planovima o normalizaciji monetarne politike u ovoj godini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.467 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 0,8 posto.

Europske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto drugi dan zaredom, što je posljedica 'čvršćeg' stava Feda po pitanju kamata nego što su ulagači priželjkivali.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su jučer da američko gospodarstvo solidno raste i da će biti 'strpljivi' po pitanju normalizacije monetarne politike.

"Ekonomska aktivnost raste po solidnoj stopi. Uvjeti na tržištu rada dodatno su se poboljšali, pri čemu je broj zaposlenih povećan, a stopa nezaposlenosti smanjena", poručio je Fed.

Fed je poručio i da će međunarodnu situaciju uzeti u obzir prilikom odlučivanja o monetarnoj politici, no istaknuo je i to da pad cijena energenata potiče kupovnu moć kućanstava.

"Tržišta su ponešto iznenađena čvršćim stavom Feda nego što se očekivalo, jer su mnogi ulagači vjerovali da će biti popustljiviji zbog slabosti globalnog gospodarstva i pada cijena nafte", kaže Hideyuki Ishiguro, strateg u tvrtki Okasan Securities.

No, to se nije dogodilo, pa na tržištu i dalje vladaju nagađanja hoće li Fed kamate povećati sredinom ili na kraju godine.

Europski su ulagači oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi Grčke. Jučer su cijene dionica na Atenskoj burzi potonule 9 posto, nakon što je nova grčka vlada pod vodstvom Syrize, radikalne ljevičarske stranke koja je odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u nedjelju, poručila da ne odustaje od predizbornih obećanja, što bi moglo značiti da je spremna i na borbu s međunarodnim kreditorima ako bude potrebno.

Zbog toga su i na većini azijskih burzi cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 1,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks danas pao 1,1 posto, na 17.606 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close