Europske burze pale drugi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2014. u 09:56
Foto: Thinkstock

Europske ulagače razočarao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 0,8 posto.

 Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer je ulagače razočaralo daljnje slabljenje francuskog gospodarstva i jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, na 1.388 bodova, nakon što je jučer pao 0,6 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,3 i 0,6 posto.

Europske ulagače razočarao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 0,8 posto, što je njegov najveći dnevni pad u mjesec i pol dana, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u kolovozu skliznula za 1,8 posto, dok su analitičari očekivali rast od 1 posto.

To ukazuje na slabost potrošnje i tržišta nekretnina, što je otvorilo pitanje tempa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Negativno je na tržišta utjecalo i jutros objavljeno izvješće tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks i proizvodne i uslužne djelatnosti u Francuskoj u rujnu dodatno pao s 49,5 na 49,1 bod.

To je najniža razina tog indeksa u posljednja tri mjeseca, dok kretanje tog indeksa ispod granice od 50 bodova ukazuje na slabljenje aktivnosti.

I dok se čekaju izvješća o PMI indeksima u Njemačkoj i cijeloj eurozoni, među najvećim je gubitnicama jutros, s padom cijene za 10 posto, dionica Raiffeisen Bank International, nakon što je ta austrijska banka upozorila da bi, zbog problema u Ukrajini i Mađarskoj, u 2014. mogla zabilježiti prvi godišnji gubitak u svojoj povijesti.

Zbog svega toga, europske ulagače nije oraspoložio ni jutrošnji rast cijena dionica na azijskim burzama, nakon boljih nego što se očekivalo vijesti iz Kine.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u rujnu je porastao s 50,2 na 50,5 bodova. Jučer su svjetska tržišta bila pod pritiskom upravo zbog toga što se očekivao pad tog indeksa na samo 50 bodova.

„Nakon slabih pokazatelja iz kolovoza, na financijskim tržištima prevladala je teza o oštrom usporavanju rasta kineskog gospodarstva. No, današnji podatak odagnao je ta strahovanja“, kaže Annette Beacher, direktorica u tvrtki TD Securities.

Posljednjih su dana pod pritiskom bile cijene sirovina, jer su se ulagači plašili slabljenja potražnje, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

No, nakon boljih od očekivanja pokazatelja iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva, cijene su se sirovina oporavile.

Terminska cijena nafte skočila je jutros 40 centi, na 91,25 dolara po barelu. Porasle su i cijene kovina, što je potaknulo rast cijena dionica rudarskih kompanija.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, ojačao je jutros 0,2 posto, dok se na Tokijskoj burzi zbog praznika danas nije radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close