Europske burze na najvišim razinama u mjesec dana

Autor: Poslovni.hr/H , 09. listopad 2015. u 10:45
Foto: Thinkstock

Na burzama vlada dobro raspoloženje jer je jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke pokazao da su čelnici Feda vrlo oprezni po pitanju povećanja kamata.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine u mjesec dana, jer ulagači vjeruju da američki Fed neće ove godine povećati kamatne stope.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1 posto, na 1.441 bodu, primaknuvši se najvišoj razini u mjesec dana.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 0,8 posto.

Na burzama vlada dobro raspoloženje jer je jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke pokazao da su čelnici Feda vrlo oprezni po pitanju povećanja kamata.

Premda smatraju da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata s nula posto, čelnici Feda ipak su zaključili da treba pričekati daljnje dokaze da usporavanje rasta svjetskog gospodarstva ne utječe negativno na američko.

To znači da bi jeftin novac i dalje trebao podržavati tržište, kao i posljednjih godina, pa su ulagači zanemarili loš početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Cijena dionice Alcoe pala je jučer na Wall Streetu 4 posto jer su i dobit i prihodi najvećeg američkog proizvođača aluminija u trećem tromjesečju pali više nego što se očekivalo.

S druge strane, jutros su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte, nakon što je PIRA Energy Group objavila procjenu da bi do kraja 2016. godine cijena barela mogla dosegnuti 70 dolara.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena nafte na londonskom tržištu ojačala daljnjih 0,4 posto, na 53,35 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,6 posto, na 49,70 dolara.

Porasle su i cijene sirovina, što je potaknulo skok cijena dionica rudarskih kompanija. STOXX Europe 600 indeks rudarskog sektora porastao je jutros više od 3 posto.

Zahvaljujući nadi ulagača da kamate u SAD-u još neko vrijeme ostaju rekordno nisko, i na azijskim su burzama cijene dionica snažno porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 1,8 posto, dok je u odnosu na početak tjedna na dobitku 6,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 1,6 posto, na 18.438 bodova. U cijelom proteklom tjednu porastao je 4 posto, što je njegov prvi rast nakon tri tjedna pada.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close