Euronext požurio s objavom ponude za burzu u Oslu

Autor: Tomislav Pili , 14. siječanj 2019. u 22:01
Rok za prihvaćanje je 11. veljače/FOTOLIA

Ponuda je lansirana svega nekoliko sati nakon što je upravni odbor burze objavio da ima i alternativne kupce.

Zahuktava se priča oko preuzimanja burze u Oslu. Svega nekoliko sati nakon što je upravni odbor norveškog burzovnog operatera objavio kako je još nekoliko alternativnih ponuđača zainteresirano za kupnju, paneuropski operater Euronext službeno je lansirao svoju ponudu.

Podsjetimo, ona je vrijedna 6,24 milijarde norveških kruna, odnosno 625 milijuna eura. Rok za prihvaćanje ponude je 11. veljače.  Euronext upravlja burzama u Amsterdamu, Bruxellesu, Dublinu, Lisabonu i Parizu, a namjeru da tom društvu pridruži i Oslo objavio je krajem prosinca. Prema Euronextovim navodima, dioničari koji posjeduju malo više od 50 posto dionica najavili su da će mu prodati udjele.

 

40 inozemnih

kompanija trenutno je uvršteno na burzu u Oslu

Međutim, očito je da Euronext kao novi vlasnik nije baš po volji upravnom odboru holding kompanije Oslo Bors VPS koji je odmah po prošlomjesečnoj objavi najavio da će potražiti alternativne ponuđače. "Upravni odbor radi na pronalasku najboljeg rješenja za dioničare i norveško tržište kapitala", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik burze Per Eikrem. "Još ne znamo koja bi ponuda mogla biti uvjerljivo najbolja. Pokušavamo to saznati", dodao je Eikrem.

 

460 mil.

€ dosegao je dionički promet u 2017. godini

Dioničarima je preporučeno da ne prihvaćaju Euronextovu ponudu dok upravni odbor ne objavi svoje mišljenje. Za sada je nejasno hoće li dioničari koji su pristali prodati Euronextu moći prihvatiti konkurentsku ponudu.

 

289 mlrd.

$ iznosi tržišna kapitalizacija norveškog tržišta

Prema podacima iz prosinačke statistike, na burzi u Oslu uvršteno je 193 izdavatelja, od čega 40 inozemnih. Tržišna kapitalizacija iznosi 289 milijardi dolara, a godišnji promet je 2017. dosegao 4,6 milijardi kruna, približno 460 milijuna eura. Burza u Oslu jedino je neovisno tržište kapitala u Skandinaviji.

Inače, Euronext već posjeduje malo više od pet posto dionica te burze. Preuzimanje Osla dobro bi se uklopilo u Euronextovu strategiju širenja kroz preuzimanja, ali i povećanja raznolikosti prihoda od isključivo trgovanja dionicama i izvedenicama.    

Komentirajte prvi

New Report

Close