Euronext izlazi na burzu, prikuplja do 1,16 mlrd. eura

Autor: Ana Blašković , 11. lipanj 2014. u 09:38
Lani je Euronext preuzeo ICE/FOTOLIA

Ulagačima će se ponuditi 60,15 posto dionica, po cijeni u rasponu od 19 do i 25 eura.

U inicijalnoj javnoj ponudi svojih dionica investitorima Euronext prikupit će između 880 milijuna i 1,16 milijardi eura svježeg kapitala. Uspije li u namjeri, vrijednost kompanije koja je operator europskih tržišta kapitala, mogla bi dosegnuti do 1,75 milijardi eura, javlja Reuters.

Dio vlasnika poznat
Vlasnik Euronexta Intercontinental Exchange Inc., koji je nedavno promijenio ime u ICE, ponudit će najviše 60,15 posto kapitala ulagačima u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), odnosno 42.108.230 dionica. Cijena pojedinačne dionice Euronexta očekuje se u rasponu između 19 i 25 eura.

 

11mlrd.

dolara platio je Intercontinental prošle godine preuzimanje Euronexta

Više od polovice ponuđenog paketa, odnosno 33,36 posto, već ima poznatog vlasnika. To je grupacija institucionalnih investitora koja uključuje francusku banke BNP Paribas i Societe Generale, nnizozemski ABM Amro, belgijsku državnu investicijsku tvrtku SFPI, tvrtku za poravnanja Euroclear i podružnicu portugalske Banco BPI. Osim njih, dio institucionalnih ulagača obvezao se kupiti dva posto dionica u IPO-u, potvrdio je Euronext, operator tržišta derivativa, dionica i instrumenata fiksnog prinosa u Parizu, Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu, koji je nedavno dobio dozvolu britanskog regulatora za pokretanje platforme. 

Uvjetno preuzimanje
Intercontinental Exchange preuzeo je prošle godine Euronext u transakciji vrijednoj 11 milijardi dolara. Europski regulatori dali su zeleno svjetlo tom preuzimanju uz uvjet da grupacija NYSE Euronext zadrži 25 postotni udjel u kompaniji najmanje tri godine ili da nađe adekvatne investitore koji će ju zamijeniti kao vlasnika. Proces javne ponude globalno koordiniraju ABM Amro bank, JP Morgan i francuski Societe Generale. Trgovanje novim dionica trebalo bi započeti 20. lipnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close