ECB za blaži pristup brzom trgovanju

Autor: Tomislav Pili , 25. listopad 2016. u 21:59
Bojazan za financijska tržišta/REUTERS

Trgovci za visokofrekventno trgovanje koriste superbrza računala i optičku infrastrukturu kako bi kupili i prodali vrijednosnice u manje od sekunde.

Europska središnja banka (ECB) pozvala je u utorak financijske regulatore na primjenu stupnjevitog pristupa u regulaciji visokofrekventnog trgovanja zbog bojazni da bi presnažna regulacija mogla ugroziti financijska tržišta. ECB smatra kako presnažno zaoštravanje regulacije može smanjiti burzovnu likvidnost i tako ograničiti utrživost financijske imovine po stabilnim cijenama, prenosi Reuters.

Središnja banka eurozone smatra kako se regulacija visokofrekventnog trgovanja treba usmjeriti na eliminaciju mogućnosti brisanja trgovinskih naloga i ograničavanja broja vrijednosnih papira koji može biti procesuiran. Podsjetimo, trgovci za visokofrekventno trgovanje koriste superbrza računala i optičku infrastrukturu kako bi kupili i prodali vrijednosnice u manje od sekunde. Takva vrsta trgovanja već se godinama drži odgovornom za iskrivljavanje burzovne likvidnosti i tržišnu nestabilnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close