Drugi najlošiji srpanj na burzi od 2009.

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2014. u 21:59
Filip Brala/PIXSELL

Iako ljetna letargija na Zagrebačkoj burzi nije nepoznat pojam, ovog srpnja promet je na najnižim razinama u posljednjih pet godina.

Iako ljetna letargija na Zagrebačkoj burzi nije nepoznat pojam, ovog srpnja promet je na najnižim razinama u posljednjih pet godina. Prema podacima iz srpanjskog izvješća, na burzi je prošloga mjeseca ostvaren dionički promet od 213,7 milijuna kuna što je dva posto manje nego mjesec ranije.

Sveukupni promet od gotovo 287 milijuna kuna na mjesečnoj je razini snižen nešto većih 2,4 posto. Pogled godinu unatrag otkriva da je sveukupni promet ovog srpnja srezan za više od petine, iako promet dionicama bilježi lijepi rast od 27,5 posto. Međutim, ovogodišnji ukupni srpanjski promet drugi je najniži od 2009. godine. Lošije je bilo samo 2012. kada je promet dosegao 265,3 milijuna kuna.

Prošli mjesec donio je pozitivnu mjesečnu izvedbu glavnih indeksa. Tako je CROBEX u plusu od blagih 1,3 posto dok je uži CROBEX 10 ojačao nešto većih 1,7 posto. Od specijaliziranih indeksa, u plusu je njih tri – najsnažniji rast bilježi CROBEXturist (+9,7 posto), a slijede ga CROBEXtransport (+7,9 posto) te CROBEXindustrija (+5,8 posto). U negativnom teritoriju našli su se građevinski CROBEXkonstrukt s 1,7 posto pada te prehrambeni CROBEXnutris koji je oslabio ravno jedan posto.

Prvo mjesto na popisu najlikvidnijih izdanja kao i uvijek drži Hrvatski Telekom s preko 21,2 posto udjela. Slijedi ga Valamar Adria Holding s 7,6 posto udjela te AD Plastik koji je ugrabio gotovo sedam posto udjela u dioničkom prometu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close