Dokapitalizacija Dalekovoda u 2. krugu, uspjeh ovisi o fondovima

Autor: Tomislav Pili , 14. srpanj 2014. u 11:27
Svega osam dana trajat će drugi krug dokapitalizacije koja bi trebala ojačati posrnulog građevinskog diva/Daniel Kasap/PIXSELL

Dokapitalizacija u drugom krugu može uspjeti jer veći ulagači žele povećati udjel u kompaniji nakon nedavnog razvodnjavanja.

Uspjeh drugog kruga upisa novih dionica Dalekovoda i dokapitalizacije te kompanije u cjelini ovisit će ponajprije o najvećim ulagačima, mirovinskim i investicijskim fondovima.

Dalekovod je u petak na Zagrebačkoj burzi objavio rezultate prvog kruga upisa dionica koji je trajao 45 dana, od 26. svibnja do 9. srpnja. U tom su razdoblju postojeći dioničari koji su imali pravo sudjelovanja upisali i uplatili nešto više od 2,5 milijuna novih dionica čime je prikupljeno 25 milijuna kapitala.Međutim, time nije prijeđen prag od minimalno 60 posto upisanih novih dionica što je uvjet da bi se dokapitalizacija smatrala uspješnom. Stoga je kompanija pozvala investitore koji su sudjelovali u prvom krugu na uplatu dionica i u drugom krugu koji će trajati svega osam dana, od 14. do 21. srpnja. Dokapitalizacija Dalekovoda tako "visi" za još najmanje 1,07 milijuna dionica, odnosno potrebno je privući još 10,7 milijuna kuna svježeg kapitala.

 

8,98posto

pala je vrijednost dionica Dalekovoda u petak

U suprotnom, dokapitalizacija će se smatrati neuspješnom, a do sada uplaćeni kapital vratit će se investitorima. No, dio investitora koji su sudjelovali u prvom krugu optimistično gleda na nastavak procesa.Darko Brborović, prvi čovjek OTP Investa tvrdi da nije iznenađen što u prvom krugu nije prijeđen prag jer je za pretpostaviti da dio dioničara ne sudjeluje u prvom krugu. "Fondovi OTP Investa sudjelovali su u prvom krugu upisa novih dionica, a sudjelovat ćemo i u drugom krugu. Vjerujem da u drugom krugu dokapitalizacija može uspjeti jer smatram da veći investitori žele povećati udjel u Dalekovodu, posebno nakon nedavnog razvodnjavanja dioničarske strukture", kaže Brborović dodajući kako potrebnih 10,6 milijuna kuna nije velik novac.

"Veći investitori bi stoga mogli ponoviti upis i u drugom krugu, no pitanje je što će napraviti veliki institucionalni ulagači", zaključuje Brborović. Podsjetimo, dokapitalizacija Dalekovoda predviđena je predstečajnom nagodbom sklopljenom krajem siječnja ove godine, odnosno usvojenim planom financijskog i operativnog restrukturiranja. Izdanjem novih šest milijuna dionica temeljni kapital povećat će se za 60 milijuna kuna na 247,2 milijuna kuna.Rezultati prvog kruga očito su razočarali ulagače na burzi jer je dionica Dalekovoda u petak izgubila 8,98 posto vrijednosti, iako uz vrlo skroman promet od 17.500 kuna.Na pitanje Dalekovodu kako komentiraju rezultate prvog kruga te očekuju li uspjeh dokapitalizacije u drugom krugu, iz te građevinske kompanije poručili su kako ne mogu ništa reći dok traje proces.  

Komentirajte prvi

New Report

Close