Dok se tiska novac, trajat će i pomama za dionicama

Autor: Tomislav Pili , 28. svibanj 2014. u 22:01
U tehnološki sektor prošloga se tjedna slilo 1,1 milijardi $/REUTERS

Sve su oči sada uprte u Europu gdje se u lipnju očekuju novi poticaji.

Relativno dobri makroekonomski podaci u kombinaciji s očekivanjima novih monetarnih poticaja u Europi pogurnuli su burzovne indekse na nove povijesne razine.

U SAD-u indeks S&P 500 nastavlja rušiti rekorde, pa se u utorak zaustavio na gotovo 1912 bodova. Kretanje terminskih ugovora u srijedu sugeriralo je da će rast biti nastavljen, već peti uzastopni dan. Do sada objavljeni makroekonomski podaci govore u prilog tezi da se američko gospodarstvo oporavlja od posljedica oštre zime, a i središnja banka (Fed) signalizira da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa. U dosadašnjem dijelu godinu S&P 500 ojačao je 3,5 posto dok je tehnološki Nasdaq u plusu 1,5 posto.

 

19posto

skočila je dionica Applea u posljednjih malo više od mjesec dana

Nasdaq je svoj vrhunac ostvario početkom ožujka, a do te razine trenutno ga dijeli 2,8 posto rasta. Podsjetimo, dionice tehnološkog sektora tijekom ožujka i travnja snažno su korigirane, a sada proživljavaju svojevrsnu renesansu.Prema navodima Bloomberga, burzovno-utrživi fondovi (ETF) izloženi računalnim i softverskim dionicama prošloga su tjedna privukli 1,1 milijardu dolara svježeg kapitala, najviše od bilo kojeg drugog sektora. Od najprominentnijih dionica iz tog sektora valja spomenuti Apple koji je od 23. travnja ojačao 19 posto. Cisco, svjetski lider u proizvodnji mrežne opreme, samo u svibnju skočio je sedam posto dok je cijena dionice Googlea porasla za 7,5 posto.

Niko Delić, suvlasnik brokerske kuće Credos kaže kako je tehnološko tržište trenutno pod utjecajem iščekivanja listanja kineskog Alibabe, ali i općenito pozitivnih trendova. "U tehnološkom se sektoru stalno nešto događa, inovacije koje takve kompanije stalno objavljuju pozitivno utječu na psihologiju ulagača", ocjenjuje Delić. "Korekcije neće biti dokle god središnje banke tiskaju novac", smatra Delić. Bikovi vladaju i u Europi. Njemački je DAX na rekordnim razinama od 9950 bodova i vrlo ga malo dijeli od okruglih 10,000 bodova. Prema Delićevu mišljenju, dokle god raste američko tržište, rast će i europsko. 

Komentirajte prvi

New Report

Close