Dobit brokeraja veća tri posto, vodeći Intercapital

Autor: Tomislav Pili , 24. studeni 2015. u 07:55
Domaća privatna brokerska scena ukupno je ostvarila 3,4 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja/ Filip Brala/PIXSELL

Od osam privatnih brokerskih kuća njih četiri su zabilježile dobit, a predvodi ih Intercapital vrijednosni papiri s četiri milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

Domaći neovisni brokeraji, odnosno investicijska društva kako se službeno nazivaju, povećavaju svoju profitabilnost unatoč složenim tržišnim okolnostima u kojima posluju.

Prema privremenim nerevidiranim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za devet ovogodišnjih mjeseci, domaća privatna brokerska scena koja broji osam društava ukupno je ostvarila 3,4 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja. U odnosu na istio razdoblje kada je, doduše devet društava, ostvarilo 3,3 milijuna kuna, dobit je porasla blagih 3,4 posto. Bliži pogled u statistiku Hanfe pokazuje da je od osam društava njih četiri poslovalo u plusu, dok su ostali u gubitku.

 

3,3milijuna

kuna dobiti brokeri su ostvarili u istom lanjskom razdoblju

Najveći gubitak bilježe Antea brokeri od 491.000 kuna. Međutim, što je uzrok tome nije bilo moguće saznati jer su iz Antea brokera bilo što odbili komentirati. Među gubitašima su još i Fima vrijednosnice s 209.000 kuna te Rast (170.000 kuna) i N3 Capital Partners sa 156.000 kuna minusa. Listu pozitivnih predvodi Interkapital vrijednosni papiri koji su zabilježili četiri milijuna kuna dobiti. Predsjednik Uprave Ivan Kurtović objasnio je kako je ostvarena dobit rezultat "kontinuiranog razvoja brokerskog poslovanja" te nekoliko većih transakcija u segmentu investicijskog bankarstva, poput inicijalne javne ponude Tankerske Next Generation.

"Što se tiče ove godine, tri kvartala su već prošla, tako da očekujem nastavak pozitivnih trendova i do kraja godine", dodao je Kurtović. Što se tiče ostalih, Hita vrijednosnice ostvarile su 423.000 kuna dobiti dok su Agram brokeri ostvarili gotovo 42.000 kuna dobiti. Među dobitašima se našao i Credos s 3200 kuna dobiti.

Direktorica Credosa Suzana Lončar kazala je kako je ova poslovna godina još jedna od onih u kojoj su brokeri očekivali više aktivnosti na domaćem tržištu kapitala, no to se nije dogodilo. "Osobito zadnjih mjesec dana aktivnost na burzi je izrazito niska", kaže Lončar. Na pitanje žive li mali brokeraji više od domaćeg ili stranog tržišta, Lončar kaže većina investicijskih društava svoje prihode generiraju sa obje vrste tržišta.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je kao poznati međimurski brend za gemište POL-POL……Pola u minusu, pola u plusu,
pola radi vani, pola doma…..da nema ugovora i zastupanja kompanija..bili bi goli i bosi….
Još nemamo kartice za trgovanje putem uređaja ili pin-a direktno na ZSE..Kad će to biti ?????

New Report

Close