Dionički promet opet iznad milijardu kuna, najviše od 2012. godine

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2017. u 22:00
Vrijednost svih dionica smanjena je 0,6 posto na 142,3 milijarde kuna/Žarko Bašić/PIXSELL

Unatoč krizi u Agrokoru koja je izbrisala dobitke indeksa, s trgovinskim pokazateljima burza može biti zadovoljna.

Unatoč krizi u Agrokoru koja je tijekom ožujka potresla hrvatsko gospodarstvo, a time i domaće tržište kapitala, na Zagrebačkoj burzi mogu biti zadovoljni prvim tromjesečjem.

Kako stoji u tromjesečnom izvješću objavljenom u četvrtak, početak godine obilježen je vrlo dobrim trgovinskim pokazateljima.

Još bolja slika 
Promet dionicama unutar knjige ponuda od 1,16 milijardi kuna bio je 111 posto bolji nego u prethodnom kvartalu, a ukupni promet od 1,42 milijarde kuna gotovo 30 posto. O kakvom se pomaku za Zagrebačku burzu radi dovoljno govori podatak da je posljednji puta dionički promet u prvom tromjesečju iznad milijarde kuna zabilježen 2012. godine. "Usporedba s istim razdobljem lani odaje još bolju sliku: promet dionicama unutar knjige ponuda gotovo je 200 posto veći, a ukupni promet 55,5 posto bolji od prvoga tromjesečja 2016. godine", navodi se u izvješću.

Od ostalih stavki prometa pad jedino bilježi obveznički promet koji je u odnosu na kraj prošle godine umanjen za 22 posto na 101,9 milijuna kuna. Što se tiče indeksa, udarni val od Agrokora izbrisao je tijekom ožujka sve dobitke, pa je CROBEX prva tri mjeseca zaključio slabiji za 0,3 posto, a CROBEX10 za simboličnih 0,1 posto.

Dvoznamenkasti rast 
Od sektorskih indeksa najviši pad bilježi mjerilo prehrambene industrije CROBEXnutris koje je potonulo 23 posto. S druge je strane indeks građevinskih kompanija koji je skočio visokih 57,5 posto uslijed kontinuiranog rasta cijena građevinskih dionica tijekom zime. "Međutim, gledajući isto razdoblje lani, indeksi su ostvarili zapaženo bolji rezultat, koji se ogledao u dvoznamenkastom rastu.

Dovoljno je reći da je najmanje rastao CROBEX10 s rastom od 17,8 posto, dok je CROBEXkonstrukt ojačao 99 posto. Iznimku je ponovno činio CROBEXnutris s korekcijom od 9,7 posto", stoji u izvješću. Kada se sve zbroji i oduzme, vrijednost dionica na Zagrebačkoj burzi smanjila se 0,6 posto na 142,3 milijarde kuna. Ukupna kapitalizacija veća je pola posto na 233,5 milijarde kuna. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close