Dionice Adrisa u fokusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2015. u 10:29
Foto: Žarko Bašić / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje stagnacija Crobexa, uz nešto veću likvidnost, kao i jučer, dok bi u fokusu investitora i dalje mogle biti dionice Adrisa uslijed interesa više kompanija za duhanski dio poslovanja te grupe.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje stagnacija Crobexa, uz nešto veću likvidnost, kao i jučer, dok bi u fokusu investitora i dalje mogle biti dionice Adrisa uslijed interesa više kompanija za duhanski dio poslovanja te grupe.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je porastao 0,37 posto, na 1.725 bodova, a Crobex10 za 0,41 posto, na 1.007 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,3 milijuna kuna, što je 3,1 milijun više nego u petak, a milijunske su promete ostvarene su s dvije dionice, redovnom Adrisa i HT-a.

Redovna dionica Adris grupe, s prometom od 3,6 milijuna kuna, a ujedno je i najveća dobitnica zbog skoka cijene za 5,94 posto, na 430 kuna. Znatnije se trgovalo i povlaštenom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 683,6 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 2,74 posto, na 341,11 kuna.

Dionice Adrisa bile su u fokusu investitora nakon što su pojedini mediji objavili, pozivajući se na pouzdane izvore, da je nakon višemjesečnih pregovora sa zainteresiranim kupcima za prodaju duhanskog poslovanja TDR u igri ostao samo BAT. Iz Adrisa su, pak, jučer objavili da u tom smislu postoji ozbiljan interes respektabilnih svjetskih kompanija, no da nije dogovoren posao ni sa jednim od njih, te da će konačnu odluku o budućnosti TDR-a donijeti skupština dioničara.

Milijunski promet, od 2,7 milijuna kuna, ostvarila je dionica HT-a, a njena je cijena također ojačala, za 1,23 posto, na 160 kuna.

S druge su strane, među likvidnijim izdanjima cijena je najviše pala dionicama Tehnike, za 5,53 posto te Đuro Đaković holdinga, za 2,02 posto.

"Očekujem da će i dalje u fokusu investitora biti dionice Adrisa, jer je pozitivna vijest da postoji više zainteresiranih kompanija za preuzimanje TDR-a. Općenito, trgovanje bi moglo biti kao i jučerašnje, prije svega obilježeno nešto većom likvidnošću", kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da zbog slabosti gospodarstva američki Fed neće ove godine povećati ključne kamatne stope. S&P 500 ojačao je 0,30 posto, na 2.129 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, dok je Dow Jones porastao 0,14 posto, na 18.298 bodova, također rekordnu razinu. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,60 posto, na 5.078 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 6.9680 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,29 posto, na 11.594 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.012 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close