Dioničari ZSE dali zeleno svjetlo dokapitalizaciji

Autor: Ana Blašković , 31. kolovoz 2015. u 22:01
Ivana Gažić, čelnica ZSE/Igor Kralj/PIXSELL

Povećanje kapitala za najviše šest milijuna kuna preduvjet je za dogovorenu akviziciju Ljubljanske burze.

Dioničari Zagrebačke burze poduprli su prijedlog Uprave na čelu s Ivanom Gažić, o dokapitalizaciji za najviše šest milijuna kuna kako bi se mogla realizirati akvizicija Ljubljanske burze.

Zeleno svjetlo dalo je 22 prisutna dioničara, ili njihovih opunomoćenika, koji zajedno čine 69,4 posto temeljnog kapitala. Predloženo povećanje kapitala burze provest će se izdavanjem novih dionica koje će kroz dva kruga se ponuditi postojećim dioničarima.  Izdat će se najviše 6.000 novih dionica s nominalne vrijednosti od tisuću kuna. Nove dionice emitirat će se za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada, i to od 2.500 kuna. Oba kruga dokapitalizacije bit će otvorena isključivo za postojeće dioničare domaćeg tržišta kapitala.

Prema podacima iz Depozitorija, najveći dioničari su brokerske kuće Investco (9,94 posto), Interkapital (8,86 posto) i Auctor (4,32 posto). Slijede tvrtke Euro jezici (5,10 posto) i Chromos Agro (4,79 posto), Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond (4,65 posto) te Hypo i Hrvatska poštanska banka sa po 3,31 posto dionica.Precizan iznos povećanja kapitala ovisit će o uspješnosti izdanja, a cilja se na najmanje 70 posto, odnosno 4.200 izdanih i upisanih dionica ZSE. Uvjet za uspješno izdanje također je i pozitivno zaključenje kupnje Ljubljanske burze s austrijskom kompanijom CEESEG čime Zagrebačka burza stječe sve dionice slovenskog pandana.

Podsjetimo, ugovor o kupoprodaji je potpisan sredinom srpnja kada je i  najavljeno da bi transakcija trebala biti realizirana u posljednjem kvartalu ove godine, nakon što se dobiju odobrenja regulatornih tijela u obje zemlje te provede dokapitalizacija ZSE. Ne potpiše li se ugovor do sredine travnja 2016. dokapitalizacija će se smatrati neuspješnom, a ulagačima u tom slučaju vratiti uloženi novac. Nakon dokapitalizacije u punom iznosu od šest milijuna kuna, temeljni kapital Zagrebačke burze povećat će se na iznos od 46,4 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close