Danas nova imena za vodstvo Hanfe ili ostaje obezglavljena

Zasad sigurno samo da Matek odlazi/Žarko Bašić/PIXSELL Zasad sigurno samo da Matek odlazi/Žarko Bašić/PIXSELL

S prvim znacima da se ne ide na smjene 'u paketu' eskalirao je razdor u UV-u, toliki da su jedva usuglašavali rješenja.

Petorki iz Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na čelu s Petrom-Pierreom Matekom ovog petka istječe šestogodišnji mandat.

Nakon eskalacije afere Agrokor među brojnim regulatornim institucijama upravo je Hanfa bila najviše pod udarom  (uključujući i prozivke za probleme koji nisu njezina nadležnost) pa je već odavno jasno i da slijede promjene njezina vodstva. Zasad je, međutim, izvjesno samo to da iz Hanfe odlazi predsjednik UV-a Matek, koji je već odavno s tim očito raščistio. Neki članovi UV-a, međutim, mogli bi i dalje ostati u Upravnom vijeću, a upućeni promatrači tvrde da je upravo s prvom naznakom da Vlada ne kani ići na smjenu 'u paketu' eskalirao razdor unutar upravljačke petorke, do mjere da su se jedva usuglašavala iole važnija rješenja. 

Kako bilo, ne želi li Vlada da Hanfa kao jedna od važnijih regulatornih agencija ostane bez uprave, odnosno da do daljnjega bude u režimu tehničkog ili privremenog vodstva, o novom sastavu Upravnog vijeća trebala bi se očitovati na ovotjednoj sjednici zakazanoj za danas. Hoće li Vlada danas i izaći s prijedlogom imena koja će proslijediti na potvrdu Saboru, zasad se ne zna. Koliko god su se proteklih mjeseci u kuloarima vrtjele razne kadrovske kombinacije, samo tri dana prije isteka mandata Hanfinu Upravnom vijeću nije bilo iole jasnijih signala o tome kome su u Vladi namijenili čelne pozicije.

Naime, u novije vrijeme kao mogući izbor najviše se spominjao sadašnji ravnatelj Porezne uprave, a svojedobno i čelnik najvećeg osiguravajućeg društva i jedne banke, Zdravko Zrinušić, ali čini se da se on ipak bolje osjeća na sadašnjoj funkciji. Istodobno, kao kandidatkinja za Upravno vijeće, a prema nekima i čelno mjesto u Vijeću, slovila je i sadašnja voditeljica Hanfine direkcije za licenciranje fondova Morana Derenčinović Ruk. Međutim, čini se da se njezinim izgledima za imenovanje ispriječio problem (potencijalnog) sukoba interesa.

Naime, Derenčinović Ruk je mimo svoje funkcije u Hanfi bila aktivna i u Stalnom arbitražnom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje je u ulozi predsjedavajuće vodila spor vezam uz fondove za gospodarsku suradnju Nexus i Alternative, a koji je zaključen u prosincu prošle godine presudom teškom šest milijuna kuna u korist Alternative. Kako su fondovi ujedno "subjekti nadzora" u smislu područja njezine nadležnosti u Hanfi , HBOR i Ministarstvo gospodarstva zainteresirali su se oko pitanja moguće povrede Zakona o Hanfi u slučaju angažmana Derenčinović.

Sve u svemu, time je upitnim postala i mogućnost njezina imenovanja u Upravno vijeće Hanfe. Zbog svega, a u nedostatku novih imena u križaljkama oko Hanfe, mnogi procjenjuju da dobre šanse za još jedan mandat imaju neki od sadašnjih članova Upravnog vijeća. Tako Marija Radakovića mnogi vide i kao mogućeg Matekova nasljednika, a navodno za još jedan mandat u UV-u šanse ima i Silvana Božić. Slično se pak tvrdi i za branku Bjedov Kostelac koja, prema neslužbenim izvorima bliskim HDZ-u, zagovornika ima u Miloradu Pupovcu, jednom od koalicijskih partnera u Plenkovićevoj Vladi.

Komentari (6)
 • vodoinst
  vodoinst 21:45 25.1.2018.

  kravaipile


  Samodol ispada kao jedini koji je držao do suštine. A ova dosadašnja postava je bila leglo korupcije sustava, postavljena da štiti svoje gospodare.

  Potpisujem. Vratite Samodola.
 • DemiZon
  DemiZon 17:32 25.1.2018.

  miami


  stavite neku ženu, nek ih ima na brizi…. i nek pazi da ne muljaju…..

  ***samo ne ovakvu poput šefice burze koja se javno hvalila da je porez na dionice kojim je uništila cjelokupnu burzu, a ubrala mizernih 11 milijuna kuna - njen prijedlog i ideja

 • miami
  miami 17:22 25.1.2018.

  stavite neku ženu, nek ih ima na brizi…. i nek pazi da ne muljaju…..

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!