Da ste u Americi, za ovih 10 dionica čuli biste ‘Kupuj!’

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2014. u 14:23
Za kartičarsku kuću American Express analitičari očekuju rast cijene dionice (Reuters)

Analitičari američkog Citibanka odabrali su 20 najboljih dionica na američkom tržištu kapitala.

Analitičari američkog Citibanka odabrali su 20 najboljih dionica na američkom tržištu kapitala. Kako piše BusinessInsider, kriteriji za odabir bila je tržišna kapitalizacija od najmanje tri milijarde dolara, najmanje treća pozicija po tržišnom udjelu u njihovim poslovnim djelatnostima te veličina prihoda koje ostvaruju na inozemnom tržištu.

Prvo mjesto pripalo je FMC Technologies, globalno priznatom proizvođaču opreme za naftnu i plinsku industriju. Citibank procjenjuje da će cijena te dionice u sljedećih godinu dana s trenutnih 54,80 dolara doseći vrijednost od 63 dolara. Sljedeća je dionica VMWarea, IT tvrtke specijalizirane za cloud rješenja. Ciljana cijena te dionice postavljena je na 120 dolara, 16 posto više od trenutne cijene na burzi. Nešto niži rast od 15,2 posto na 156 dolara analitičari očekuju za dionicu Polaris Industriesa. Međutim, tu treba pridodati i očekivani ovogodišnji dividendni prinos od 1,4 posto. Ovaj proizvođač snowmobilea i ATV-a u posljednje je tri godine pokazao konzistentno držanje tržišnog udjela, tvrde analitičari Citibanka.

Da tekstilna industrija ne mora biti sinonim za loše poslovanje – barem u američkim okvirima – pokazuje i primjer VF Corporationa, tvrtke koja je zauzela četvrto mjesto. S trenutnih nešto manje od 60 dolara dionica bi za godinu dana trebala vrijediti 69 dolara uz dividendni prinos od 1,82 posto. Peto mjesto zauzeo je legendarni proizvođač motocikala Harley-Davidson. Uz 18,5-postotni rast cijene dionice te dividendni prinos od 1,3 posto. Za kartičarsku kuću American Express analitičari očekuju rast cijene dionice sa sadašnje razine od 86,2 dolara na 104 dolara. Kao poslovnu prednost pred ostalima analitičari za Amex tvrde da je više pozicioniran prema višoj klasi potrošača te poslovnim korisnicima.

Unatoč posljednjoj rasprodaji tehnoloških dionica na Wall Streetu, biotehnološka tvrtka Biogen Idec zauzela je sedmo mjesto u ovom izboru. Tvrtka je specijalizirana za istraživanje lijekova za multipla sklerozu, a postoje dobre šanse i da postane globalni lider u liječenju hemofilije. Za dionicu se procjenjuje rast od 18 posto na 343 dolara. Osmo mjesto također je pripalo jednoj tehnološkoj tvrtki, globalno poznatom eBayu. Za analitičare to je i dalje jedna od najatraktivnijih internetskih dionica, a predviđaju joj skok cijene sa sadašnjih 55 dolara na 68 dolara. Popularni eBay na devetom mjestu slijedi još popularniji Google čija bi dionica trebala poskupiti više od 26 posto na 676 dolara. Na kraju, deseto mjesto zauzima proizvođač dječje hrane Mead Johnson Nutrition. Dionici se predviđa rast cijena od 23 posto na 104 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close