Cijene domaćih brodarskih dionica prošli tjedan rasle usporedno s rastom baltičkog indeksa vozarina

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2008. u 22:00

Atlantska plovidba u ponedjeljak je objavila kako je 2008. bila najuspješnija godina u povijesti tvrtke

Od pet brodarskih dionica izlistanih na Zagrebačkoj burzi, a kojima je prošli tjedan trgovano, njih četiri ostvarile su približno jednak porast vrijednosti koliki je prošli tjedan ostvario i indeks Baltic Dry.

Tako je vrijednost dionice Atlantske plovidbe, koja je u ponedjeljak objavila kako je 2008. bila najuspješnija godina u povijesti tvrtke, prošli tjedan porasla za 12,8 posto. Dionice Jadroplova porasle su na tjednoj razini za 10 posto, Tankerske plovidbe za 14,5 posto, a Uljanik plovidbe za 10,3 posto. Tako je vrijednost dionica te 4 kompanije prosječno porasla za 11,9 posto što je za dva posto manje od tjednog porasta vrijednosti BDI-a koji je ovaj tjedan porastao za 13,9 posto, dostigavši 764 boda. Od tih dionica jedino je Lošinjska plovidba izgubila malo više od 6 posto vrijednosti u odnosu na tjedan prije. Iako je riječ o kratkom promatranom razdoblju, porast vrijednosti brodarskih dionica prošli tjedan na neki način osporava nalaze Hanfine analize objavljene u njezinu trećem Kvartalnom biltenu. Naime, u Hanfinoj analizi cijena dionica brodarskog sektora stoji kako cijene dionica domaćih brodarskih kompanija ne koreliraju s indeksom Baltic Dry, nego s dioničkim indeksom Zagrebačke burze CROBEX-om. U svojoj analizi Hanfini analitičari konstruirali su indeks kretanja pet brodarskih dionica u razdoblju od siječnja 2005. godine do kraja rujna ove godine. Uspoređujući kretanje i ovisnost brodarskih dionica o CROBEX-u, u izvješću je zaključeno kako su i CROBEX i brodarske dionice rasle brže od indeksa BDI. Međutim, domaći financijski analitičari ne smatraju porast vrijednosti domaćih brodarskih dionica izravno povezanim s porastom vrijednosti indeksa BDI. Prema riječima Dalibora Balgača iz brokerske kuće Abacus, dionica “Atlantske plovidbe reagira na promjenu BDI-a, kao i neke druge brodarske dionice iako u manjoj mjeri”. “Iako postoji veza između cijena vozarina i cijene dionica, hrvatsko brodarsko tržište je premalo da bi se mogla ustvrditi direktna veza između cijene dionica i ovog brodarskog indeksa”, smatra Balgač.

činjenice

Snažan pad BDI-a
Nakon što je sredinom svibnja ove godine dostigao 11.793 boda, što je najviša vrijednost od uvođenja 1998. godine, indeks vozarina Baltic Dry u posljednjih šest mjeseci pao je za čak 94 posto, reflektirajući na taj način globalnu gospodarsku recesiju. BDI indeks ne uzima u obzir cijene prijevoza gotove robe niti kontejnera.

Pokretač privrede
Pomorski promet pokretač je svjetskog gospodarstva. Naime, godišnje se svjetskim morima preveze više od sedam milijardi tona tereta, što čini više od 80 posto ukupne globalne trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close