Burzovni promet u prosincu veći za 6%

Indeksi su porasli, ali je tržišna kapitalizacija pala/Ž.B./PIXSELL Indeksi su porasli, ali je tržišna kapitalizacija pala/Ž.B./PIXSELL

Dionicama je protrgovano za 156,3 milijuna kuna.

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u prosincu donijelo je blagi oporavak prometa, stoji u mjesečnom izvješću objavljenom u četvrtak.

Promet dionicama unutar knjige ponuda dosegao je 156,3 milijuna kuna što je pet posto više nego mjesec ranije. Ako se usporedi s prosincem godinu ranije, dionički je promet veći za čak 19,6 posto.

Pozitivih pomaka ima i u stavci ukupnog prometa. Naime, ukupno je protrgovano vrijednosnicama za 271,8 milijuna kuna što je šest posto bolje nego u studenom, ali i preko pet posto više nego godinu ranije.

Indeksi su također mjesec većinom zaključili pozitivno. Glavni dionički indeks CROBEX ojačao je 1,1 posto dok je uži CROBEX10 porastao 0,3 posto.

Među specijaliziranim indeksima najviše je raslo mjerilo građevinskog sektora CROBEXkonstrukt ojačavši gotovo 14 posto.

Korigirani su samo CROBEXindustrija za 2,8 posto te CROBEXtransport koji je pao više od 19 posto. Unatoč rastu indeksa tržišna kapitalizacija od 233,5 milijarde kuna slabija je oko jedan posto u odnosu na studeni.

Dionička kapitalizacija od 132,7 milijardi kuna na mjesečnoj je razini smanjena za 1,6 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!