Burzovni lipanj na lanjskoj razini, polugodište 35% lošije

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2018. u 22:01
Oslabili su i praktički svi indeksi, osim 'građevinskog CROBEX-a', Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Prošlog mjeseca protrgovano više od 208 milijuna kuna.

Promet vrijednosnicama na Zagrebačkoj burzi u lipnju je ostao na podjednakim razinama u odnosu na prošlu godinu, no prvo polugodište s prepolovljenim dioničkim prometom daleko je lošije od lanjskog usporedivog razdoblja. Kako stoji u lipanjskom izvješću, dionički promet unutar knjige ponuda dosegao je malo više od 116 milijuna kuna što je gotovo 10 posto manje nego godinu ranije.

 

1,51milijardu

kuna iznosio je ukupni promet u prvih šest mjeseci

No, zato je obveznički promet od 62,8 milijuna kuna za gotovo 13 puta veći nego godinu ranije. Stoga je ukupan promet dosegnuo 208,2 milijuna kuna što je za milijun i pol kuna bolje od rezultata lanjskog lipnja. Međutim, od početka godine u dioničkom je prometu prikupljeno tek 775,5 milijuna kuna, 56,6 posto manje nego u prvih šest mjeseci 2017. godine. K tome, ukupan promet od 1,51 milijardu kuna snižen je za više od 35 posto. Time je nastavljen negativni trend na domaćem tržištu kapitala što se tiče likvidnosti, a koji traje već godinama. No, eskalirao je sredinom prošle godine kada je kriza u Agrokoru rezultirala i blokadom trgovanja dionicama kompanija iz njegova sastava. Podsjetimo, posljednja, treća blokada po redu, na snazi je neprekidno od 1. ožujka ove godine.

Što se tiče tržišne kapitalizacije, ona je krajem lipnja dosegla 234,2 milijarde kuna što je 0,4 posto više nego godinu ranije. Međutim, dionička kapitalizacija od 137,7 milijardi kuna snižena je za 3,1 posto. Takav rezultat ne iznenađuje s obzirom da su u lipnju praktički svi indeksi završili u minusu. CROBEX i CROBEX10 oslabili su više od dva posto. U minusima između 0,2 i 5,8 posto su i svi sektorski indeksi osim “građevinskog CROBEX-a” koji je porastao 0,7 posto. Najtrgovanija dionica prošlog mjeseca bilo je povlašteno izdanje Adrisa s 18,9 milijuna kuna, a slijedi ga Viktor Lenac sa 17,4 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close