Burzovna groznica trese Kineze i diže hrvatske fondove

Autor: Tomislav Pili , 14. travanj 2015. u 22:00
U Kini se dnevno otvori 170.000 brokerskih računa, 10 puta više nego lani/REUTERS

Tri najuspješnija hrvatska dionička fonda izložena su i kineskom tržištu.

Sve veći interes malih domaćih i velikih stranih ulagača lansirao je kineske dionice na sedmogodišnji maksimum.

Rast kineskog tržišta kapitala pomalo iznenađuje inozemne analitičare, tim više jer posljednji makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje ekonomije. Naime, u ožujku je izvoz pao za čak 15 posto. Ipak, od rasta kineskih dionica imaju koristi i hrvatski ulagači. Prema podacima portala Hrportfolio, prva tri dionička investicijska fonda s najvišim prinosom izloženi su i kineskom tržištu. Ilirika BRIC i Azijski Tigar te ZB BRIC+ ove godine bilježe prinos između 31,8 i 27,9 posto.

 

200mlrd.

dolara iznosio je dnevni promet u ožujku na kineskim burzama

Fond menadžeri Ilirika Investmentsa rast kineske burze pojašnjavaju s nekoliko razloga. Prvi je očekivanje investitora da će kineska središnja banka, potaknuta slabijim makroekonomskim indikatorima, započeti sa snažnijom monetarnom potporom kineskom gospodarstvu. Nadalje, tu je i liberalizacija tržišta kapitala u Kini. "Povezivanje kineskih burzi s burzom u Hong Kongu krajem 2014. omogućilo je značajniji priljev sredstava inozemnih investitora", ističu u Ilirici.

No, jedan od razloga je i pojačan interes malih ulagača u Kini potaknut slabljenjem tržišta nekretnina i alternativnih investicijskih proizvoda. "U 2015. prosječno se u danu otvori oko 170.000 novih brokerskih računa što je 10 puta više nego prošle godine", tvrde analitičari Ilirike. Sve to pak dovodi do pojačane likvidnosti na kineskim burzama; u ožujku je zabilježen ukupni dnevni promet od 200 milijardi dolara što je značajno više u odnosu na Njujoršku burzu gdje se dnevni prosječni promet u prva dva mjeseca 2015. godine kretao od 40 do 50 milijardi dolara, dodaju iz Ilirike.

Upitani očekuju li nastavak pozitivnog trenda, u ZB Investu kažu da, obzirom da su tržišta znatno porasla od početka godine, razumno je očekivati unovčavanje dobitaka. "U nastavku  godine cijene će biti prvenstveno pod utjecajem poteza monetarnih vlasti", ističu u ZB Investu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close