Bogataši ove godine više ulažu u dionice

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2018. u 13:35
Očekujući 13% prinosa/REUTERS

Gotovo trećina imovine namijenjene ulaganju otišla je na burze.

Najbogatije svjetske obitelji planiraju ove godine dodatno povećati investicije u dionice, pokazuje istraživanje švicarske banke UBS i Campden Wealtha.

Nakon što je prošle godine ta klasa imovine donijela u prosjeku 15,5 posto rasta njihovim investicijama, 311 najbogatijih obitelji svijeta očekuje da će ove godine ulaganja u dionice donijeti 13 posto prinosa.

Ulaganja u dioničke investicijske fondove trebale bi donijeti 11 posto rasta, a izravna ulaganja u nekretnine 8,4 posto prinosa. Prošlogodišnji rast prvenstveno je bio rezultat rasta cijena dionica na razvijenim i rastućim tržištima kapitala koja su donijela povrat od 23, odnosno 38 posto.

"Upravljanje imovinom bogatih obitelji  ostvarilo je najbolje rezultate otkako smo prije pet godina počeli pratiti njihove rezultate", izjavila je Sara Ferrari iz UBS-a. No, za razliku od prethodnih godina kada su bogataši dobar dio svoje imovine namijenjene ulaganju "zaključali" u slabije likvidnim ulaganjima, sada je veći dio uložen u likvidne dionice.

U prosječnom portfelju vrijednom 808 milijuna dolara 28 posto uloženo je u dionice uvrštene na burzama, uključujući šest posto u dionice država u razvoju. U financijskim instrumentima s fiksnim prinosom uloženo je 60 posto imovine dok je sedam posto u gotovini. Malo više od tri posto imovine uloženo je u robe, poput plemenitih metala, nafte ili industrijskih sirovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close