Bez većih oscilacija indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 09:01
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj burzi ni u četvrtak se ne očekuje znatnija promjena raspoloženja investitora.

Na Zagrebačkoj burzi ni u četvrtak se ne očekuje znatnija promjena raspoloženja investitora, koji već tjednima ne pokazuju veći interes za dionice, a kako i dalje nema niti poticajnih vijesti, i danas se očekuje stagnacija Crobexa uz nizak obujam trgovanja.

Od 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas njih 5 očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks u srijedu je pao za 0,37 posto, na 1.712 bodova, a Crobex10 za 0,24 posto, na 1.002 boda.

Oba indeksa produbila su minus od početka godine, pri čemu je Crobex na gubitku za gotovo 2 posto, a Crobex10 za 0,4 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,9 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego dan ranije. Ostvaren je i blok promet redovnom dionicom Adrisa od 4 milijuna kuna, po cijeni od 400 kuna po dionici.

"U jučerašnjem trgovanju zabilježen je nastavak korekcije Crobexa, a najveća gubitnica bila je dionica Imunološkog zavoda, nakon što je na natječaj za prodaju većinskog udjela u toj kompaniji pristigla samo jedna obvezujuća ponuda. I danas očekujem slično trgovanje na burzi, jer nema poticajnih vijesti", kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Cijena dionice Imunološkog zavoda jučer je potonula 25,77 posto, na 72 kune, uz promet od 149.000 kuna. U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) jučer je otvorena samo jedna obvezujuća ponuda za kupnju 54 posto dionica Imunološkog zavoda, i to udruge građana Visia Croatica.

Jedina s milijunskim promet bila je povlaštena dionica Adrisa, a cijena joj je pala za 0,11 posto, na 342,12 kuna.

I na europskim tržištima većina važnijih indeksa jučer je korigirana. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 6.990 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,17 posto, na 11.865 bodova, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.020 bodova.

"Iako je objavljeni Ifo indeks poslovnih očekivanja u Njemačkoj nadmašio očekivanja analitičara i pogurao vrijednost eura, to ipak nije bilo dovoljno da bi podiglo dioničke indekse. Budući su prethodnih dana zbog slabljenja eura značajno porasli, jučer su se zbog njegova rasta na udaru prodavatelja našle dionice europskih izvoznika", navodi Leko.

Na Wall Streetu, pak, prije početka trgovanja objavljen je podatak o padu tvorničkih narudžbi u SAD-u koji je neugodno iznenadio ulagače, budući je očekivan njihov blagi rast.

"Kako je dan odmicao, pod utjecajem smanjenih procjena rasta analitičara koji prate industriju poluvodiča i američki tehnološki sektor, pad vrijednosti dionica tvrtki iz tehnološkog sektora pratile su i dionice tvrtki ostalih sektora", dodaje Leko.

Tako je Dow Jones na kraju trgovanja bio na gubitku 1,62 posto, na 17.718 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,46 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 2,37 posto, na 4.876 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close