Azijske burze oslabile četvrti dan, dolar ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale četvrti dan zaredom.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale četvrti dan zaredom, unatoč optimizmu na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava slabost kineskog i gospodarstva eurozone, dok američka valuta i dalje jača.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji porasli su, pak, oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, oslabivši četvrti dan zaredom.

Na azijskim burzama vlada oprez, premda su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, zahvaljujući pozitivnoj reakciji tržišta na pobjedu republikanca na američkim kongresnim izborima, koji su po prvi puta od 2006. godine preuzeli kontrolu i u Senatu i u Predstavničkom domu.

No, to ne znači puno ulagačima na ostalim svjetskim burzama. Azijske investitore ponajviše brine daljnje usporavanje rasta kineskog i gospodarstva eurozone, te pad tečajeva valuta velikih izvoznika sirovina, kao što su Australija, Brazil i Rusija zbog pada cijena sirovina.

Ruska rublja potonula je prema dolaru na novu najnižu razinu u povijesti, dok je brazilski real blizu najnižih razina u šest, a australski dolar u četiri godine.

"Premda očekujem da će se rast svjetskog gospodarstva postupno ubrzati, problemi dviju od četiri zemlje BRIC-a navode na oprez", kaže Soichiro Manji, strateg u tvrtki Daiwa SB Investments.

A na valutnim je tržištima dolar ponovno u zamahu, nakon što je početkom tjedna njegov uspon zaustavljen. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se nedaleko 87,60 bodova, najviše razine u četiri godine, koju je dosegnuo jučer poslijepodne.

Jutros je tečaj dolara u jednom trenutku skočio na 115,52 jena, novu najvišu razinu u sedam godina. Premda je kasnije skliznuo ispod 115 jena, ipak je i dalje viši u odnosu na 114,40 jena, koliko je iznosio jučer u ovo doba.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2540 na 1,2485 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine od 1,2439 dolara.

Slabost eura posljedica je opreza ulagača uoči današnje sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB). Doduše, ne očekuju se novi potezi u vezi monetarne politike, no pratit će se izjave predsjednika ECB-a Marija Draghija na konferenciji za novinare.

S obzirom na rizik od deflacije i nove recesije u eurozoni, mogući su signali za daljnje popuštanje monetarne politike. Međutim, kako je unutar ECB-a opozicija Draghijev ideji o kupnji državnih obveznica vrlo čvrsta, analitičari očekuju oprezne izjave predsjednika ECB-a.

"Mislim da je malo vjerojatna najava novih mjera ECB-a. Stoga očekujem da će se Draghi suzdržati od nekih signala kakve je slao u posljednje vrijeme, kao što je da će 'ECB učiniti sve što je moguće' i slično", kaže Ayako Sera, ekonomist u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Ako se Draghi doista povuče, to bi moglo potaknuti jačanje eura, kaže Sera.

No, na tržište valuta idućih bi dana znatno mogli utjecati i podaci s američkog tržišta rada. Prema jučer objavljenom izvješću konzultantske tvrtke ADP, u američkom privatnom sektoru u listopadu je otvoreno 230.000 novih radnih mjesta, što ukazuje na nastavak oporavka tržišta rada.

Zbog toga se ulagači nadaju i dobrom izvješću vlade o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u listopadu otvoreno 233.000 novih radnih mjesta.

Taj bi podatak potvrdio da je nedavni zaključak Feda o jačanju tržišta rada bio ispravan, što bi značilo da se bliži trenutak kada će američka središnja banka početi povećavati ključne kamatne stope, što bi potaknulo rast tečaja dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close