Azijske burze ojačale, jen stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 09:11
Epa

Sklonost ulagača prema riziku povećana je zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, kao i makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon četiri dana pada, no ulagači su oprezni uoči novih makroekonomskih podataka i odluka čelnika američkog Feda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,1 posto. Burzovni indeksi u Singapuru i Hong Kongu skliznuli su do 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, prekinuvši četverodnevni negativni niz. Sklonost ulagača prema riziku povećana je zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, kao i makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava.

Međutim, oporavak američkog gospodarstva potaknuo je špekulacije da bi središnja banka mogla početi razmišljati o postupnom odustajanju od agresivno labave monetarne politike. Stoga se s nestrpljenjem očekuje priopćenje Feda u srijedu, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika. Istoga dana bit će objavljena prva procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok u petak slijedi izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

„Tržište je svjesno rizika da bi Fedova priopćenja ubuduće mogla biti opreznija od dosadašnjih, s obzirom na oporavak gospodarstva, pojačanu sklonost ulagača prema riziku i snažan rast cijena dionica na Wall Streetu“, kaže Naka Matsuzawa, strateg u tvrtki Nomura Securities. Jačanje najvećih svjetskih gospodarstava potiče, pak, rast cijena sirovina. Jutros je cijena bakra porasla 0,2 posto, dok je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 25 centi, na 96,70 dolara po barelu, nakon što je jučer osvojila 50-ak centi.

A na valutnim se tržištima japanski jen ponešto oporavio nakon jučerašnjeg pada. Tečaj dolara kreće se jutros oko 90,80 jena, nakon što je jučer dosegnuo 91,32 jena, najvišu razinu od lipnja 2010. godine. Cijena eura prema japanskoj valuti skliznula je, pak, na 122,05 jena, nakon što je jučer dosegnula 122,91 jen, najvišu razinu od travnja 2011. godine. U odnosu na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće oko 1,3450 dolara, nedaleko najviše razine u 11 mjeseci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close