Žohari kiborzi mogli bi u budućnosti zamijeniti pse tragače

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2018. u 12:17
Foto: Getty Images

Iako već postoje slični sustavi za manipulaciju insektima, ovaj sa Sveučilišta Connecticut pokazao je obećavajuće rezultate zbog svog stupnja preciznosti.

Kad netko spomene žohare, zasigurno ne pomislite ni na što pozitivno. Jer žohari su zapravo smetala koja nitko ne želi vidjeti u svome domu. No, ta bi se percepcija mogla promijeniti zahvaljujući znanstvenicima sa Sveučilišta Connecticut.

Kako prenosi Zimo, oni su uspjeli razviti sićušan neuro-kontroler koji bi se ugrađivao na žohare kako bi se njima lakše upravljalo. Takvi žohari kiborzi mogli bi se potom koristiti u ratnim misijama, ali i za potragu i spašavanje ljudi u srušenim zgradama.

Novi neuro kontroler sliči na sićušan ruksak koji se pričvrsti na leđa insekta (u ovom slučaju žohara) i poveže s antenama na insektovoj glavi. Slanjem blagog električnog impulsa, znanstvenici mogu usmjeriti insekta u smjeru u kojem oni žele ići.

Iako već postoje slični sustavi za manipulaciju insektima, ovaj sa Sveučilišta Connecticut pokazao je obećavajuće rezultate zbog svog stupnja preciznosti. 

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close