Zbogom kokicama i klaustrofobičnim parkiralištima

Autor: Tomislav Tadić , 15. travanj 2010. u 22:00

Britanska glazbena kompanija HMV pokrenula lanac ’boutiqe’ kina

Dosta vam je prometnih gužvi i traženja parkirališnog mjesta pokraj kinodvorana u kojima kada ogladnite nakon projekcije možete dobiti kokice i čokoladicu? Odlazak na poslovnu konferenciju u kino?

Ili jednostavno samo želite bezbrižno “surfati” internetom dok prolazi dio filma koji vas ne zanima? Iako mnogima zvuči nemoguće, došlo je vrijeme i za to; kombinaciju internetskog caffea, finih restorana, kafića, konferencijskih dvorana i kina. Britanska glazbena kuća HMV krenula je u kinematografske vode, i to otvaranjem lanca “butique” kina. Prvo kino 3D tehnologije otvoreno je u HMV-ovoj trgovini Wimbledon u Londonu, na repertoaru će između ostalog nuditi projekcije art filmova, a u sklopu dvorana nalaze se i drugi popratni sadržaji drukčiji od uobičajenih parkiralište/kokice/sokovi. Sve tri dvorane (Red, Green i Blue Screen) ukupnog su kapaciteta 264 sjedala, opremljene su digitalnim Barco projektorima, dok je akustiku radio ugledni glazbeni studio Munro Acoustics. Uz dvorane nalaze se posebno dizajnirani kafići i “snack”-barovi s Berry Brothers (najstariji i najpoznatiji britanski vinski podrum) vinskom kartom. Te ugodne i vrhunski opremljene dvorane mogu služiti i za privatne projekcije, korporativne prezentacije i poslovne stranke. Posebice u Europi sve je vidljiviji trend otvaranja manjih kinodvorana, često smještenih u središtu grada, koje osim intimnije atmosfere nude i projekcije za one istančanijeg ukusa. Naravno, riječ je o art filmovima, koji su se počeli snimati krajem Prvoga svjetskog rata.

Hrvatska

Treba malih
I u Hrvatskoj se ponovo javlja potreba za manjim art kinima, kao reakcija na pojavu velikih kinematografa i na velik broj ugašenih kinodvorana (od 1980. do danas broj kinodvorana u Hrvatskoj je pao sa 317 na manje od 100).

Art u Rijeci
Najsvježiji primjer je nedavno obnavljanje art kina Croatia u Rijeci u kojem nema glamura, potrošačke groznice, klaustrofobičnih garaža u podzemlju i nepodnošljive gužve subotom. Upravo su takva mjesta alternativa pravim ljubiteljima filmske umjetnosti, no u Hrvatskoj zasad postoje jedino u Rijeci i Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close