Tri, dva, jedan milijun mjehurića

Autor: Sandra Krstev Barać , 30. prosinac 2009. u 22:00

U Hrvatskoj je proizvodnja pjenušaca još u povojima, ali već su se profilirala dva ozbiljna vinara: istrijan Đorđano Peršurić i plešivička obitelj Tomac

Od najvelebnijih, najprestižnijih i najskupljih šampanjaca pa sve do najjeftinijih boca nešampanjskog pjenušca, sva pjenušava vina sadržavaju mjehuriće ugljičnog dioksida. I tu otprilike prestaju sve sličnosti. Najpoznatije pjenušavo vino strogo kontroliranog porijekla, dobiveno klasičnom champenoise metodom, nesumljivo je šampanjac. Za razliku od svih ostalih vrsta vina, šampanjac je ‘oformio’ apelaciju kao brend uz koji prestiž i najviše cijene idu ruku uz ruku. U svojoj srži, šampanjac je uglavnom kupaža tri sorte: chardonnaya, pinot noira i pinoit meuniera, dobivenih iz vinograda koji se prostiru na oko 300 sela francuske regije Champagne. Premda konkurenciju iz okolnih apelacija i država valja shvatiti vrlo ozbiljno, regija Champagne nesumljivo drži prvu i eksluzivnu poziciju u svijetu pjenušavih vina.

Sva ostala pjenušava vina, daleki rođaci originalnog šampanjca, proizvode se u toplijim krajevima. Iako znatno jeftiniji od šampanjca, pjenušci mogu biti itekako kvalitetni, cijenjeni i primamljivog okusa. Mada tržište pokazuje velik interes za pjenušavim vinima, u Hrvatskoj je nažalost proizvodnja pjenušaca u povojima, unatoč činjenici da hrvatsko vinarstvo u proteklih petnaestak godina doživljava svojevrsnu renesansu. Pokušaja, naravno, ima pa tako valja izdvojiti dva ozbiljna proizvođača čiji pjenušci pripadaju višoj međunarodnoj klasi. Riječ je o istraninu Đorđanu Peršuriću i liniji pjenušaca Misal te plešivičkoj obitelji Tomac iz čijeg opusa valja izvojiti Millenium i Brut Classic. Nedavno je i Katunar krenuo putem pjenušavih vina i plasirao pjenušac Porin. Katunarov Porin ne doseže razinu koju nude Peršurićevi Misali i Brut Classic Tomčevih, ali je svakako korak u pozitivnom smjeru. Ipak, potrebno je puno više truda i ulaganja da se promijeni aktualna slika o hrvatskoj sceni pjenušaca koja trenutno nije pretjerano privlačna.

Top 5 best buy pjenušaca po izboru Gastro.hr tima

Kupnjom šampanjca ili pjenušca sigurno plaćamo i imidž proizvođača i prestiž etikete. Ipak ne treba zaboraviti kako je njihova cijena opravdana mukotrpnim i dugotrajnim procesom pretvorbe kiselog vina niskog sadržaja alkohola, u fascinantno i ukusno pjenušavo vino. U velikom broju manjih i većih šampanjskih kuća teško je izdvojiti neke posebne budući da je raspon kvalitete i cijena izrazito velik. Doduše, činjenica je i da veliki dio proizvodnje niti ne dospije na hrvatsko malo, ali ipak šampanjski propulzivno tržište. Međutim, kada je riječ o pjenušcima, jedno ime bez sumnje odskače od ostatka, barem kada je u pitanju proizvodnja pjenušaca tradicionalnom metodom sekundarnog vrenja u boci. Riječ je o neizostavnom Freixenetu koji je unatoč iznimno velikom obimu proizvodnje ostao izrazito kvalitetan i konstantan. Također, na našem tržištu postoji i niz dostupnih talijanskih pjenušavih vina (od Franciacorte do Prosseca) koji mogu poslužiti kao alternativa šampanjcu iako ih sve ne treba svrstavati u isti razred budući da je kod nekih metoda proizvodnje drugačija (sekundarno vrenje u tankovima) ali koji također, ukoliko je riječ o iznimnim godištima, mogu dati impresivno vino. Uzimajući u obzir ekonomsko stanje većine stanovništva, predlažemo da pažnju ipak obratite na pjenušce, budući da su cjenovno pristupačniji uz zadovoljavajuću kvalitetu, ali za one koji se žele posebno počastiti ostaje ekskluziva šampanjaca. Stoga smo napravili top listu pjenušaca i šampanjaca kako bi vam pomogli u snalaženju u moru etiketa i boca. Kriterij je bio stručan ali i prigodan recesijski – birali smo best buy u smislu odnosa kvalitete i cijene.




Istenič No. 1 (92 kn)
Uz povoljne agroklimatske uvjete te znanje i iskustvo slovenskog vinara Janeza Isteniča, stvoren je ovaj pjenušac koji se opravdano smatra perjanicom njegovog rada. Proizvodnja se vrši u ograničenim količinama i to samo u godini sa iznimno dobrim klimatskim prilikama. Profinjena mineralnost pjenušca posljedica je tla bogatog sedimentima silikata na kojem raste grožđe za ovo vino. Punoga okusa i uravnotežene suhoće, sigurno će zadovoljiti zahtijevnija nepca.

Đorđano Peršurić, Misal Millenium Brut (109 kn)
Iako postoje oprečna mišljena oko toga može li se koristiti malvazija za proizvodnju pjenušaca, Gastro.hr tim smatra kako je ipak dobro da se u ponudi nađe i vino podcrtano sa specifičnošću lokalne sorte. Kako bi se ipak dobilo zanimljivo vino, malvazija je uravnotežena sa standardnim chardonnayem i crnim pinotom. Umjereno, aromatično i elegantno, zahvaljujući tim osobinama odlično pristaje uz plodove mora.

Bouvet Ladubay Tresor Brut (144.50 kn)
Enolozi vinarije Bouvet Ladwubay (nalazi se u okrilju šampanjske kuće Taittinger) iz doline rijeke Loire, podarili su nam ovaj odličan pjenušac koji karakterizira prilično jako tijelo uz okuse prženog orašastog voća. S obzirom da dolazi iz apelacije Samur, dozvoljeno je kupažiranje i preostalih sorti osim tri šampanjske pa tako ovdje osnovicu čini Chenin blanc, uz mali dodatak chardonaya koji daje eleganciju ovom vinu. Zamjetan je utjecaj hrastovine što doprinosi raskoši ovog pjenušca, koji je ipak dovoljno živahan da se gotovo može usporediti sa šampanjcima.

Antinori, Montenisa Franciacorta Brut (221 kn)
Pod okriljem talijanske kuće Antinori, u apelaciji Franciacorta, nalazi se znamenita vinska kuća Montenisa, nadaleko poznata po proizvodnji pjenušavih vina klasičnom metodom. Njihovo je vino hrskavo i svježe s istaknutim aromama jabuke i tostiranog kruha. Dugotrajno odležavanje na kvascima, ovom je vinu dalo dubinu a gotovo idealni odnosi kiseline i šećera čine ga vrlo razigranim i slasnim.

Freixenet, Cuvee D.S. (257 kn)
Ovo se vino proizvodi samo u velikim godištima i uživa opravdano visoku reputaciju na vinskim kartama. Proizvodi se u vrlo ograničenoj nakladi, stoga je i svaka proizvedene boca numerirana. Zrenje u boci se odvija najmanje 3 godine. Svježe je i mekano, aroma zrelog voća, biskvita i prepečenca. Dugotrajno zrenje podarilo je vinu kompleksnost. Vrlo suho s izraženim i dugotrajnim retrookusom.

Top 3 šampanjca

Moet & Chandon Imperial (380 kn)
Non vintage šampanjac koji se vrlo dobro sljubljuje s hranom. Odlikuje se balansiranom dozom harmonije i elegancije. Uz pratnju sitnih, postojanih mjehurića, vodi vas kroz okuse pretežno jabuka i krušaka, zaokruženo medenim okusima. S obzirom na količinu šećera predstavlja odličan odabir za ljubitelje suhih, ali i manje suhih vina.

Veuve Clicqout Brut (380 kn)
Iz nadaleko poznate šampanjske kuće, dolazi nam jedan od šampanjaca od kojeg uistinu dobivate vrijednost za novac. Također non vintage šapmanjac, šarmantnih mirisa svježeg kruha popraćeno s izraženom mineralnošću. Kremoznošću te više nego dobrom svježinom i hrskavošću, idealno će Vas pratiti pri ulasku u novu. Naravno, biti će idelan partner i u bilo koje drugo doba godine.

Taittinger Champagne Brut Reserve (404 kn)
Cvjetnim mirisom i specifičnom voćnošću, ovaj šampanjac naprosto osvaja. Živi okusi breskve i jagode, praćeni postojanim pjenastim mjehurićima, jednostavno podižu raspoloženje Teško je preporučiti ovo vino za nešto posebno, budući da će idealno biti i kao aperitiv ali i kao odlična pratnja uz laganu ribu ili jela s gljivama.

Domaći stručnjaci o pjenušavim vinima

Jasno je da izbor top šampanjaca odnosno pjenušaca ovisi kako o odabranom kriteriju tako i o subjektivnom doživljaju upitanoga. Vrhunski poznavatelj vina i vlasnik vinoteke Vivat i partneri, Boris Ivančić sastavio je ljestvicu top 5 šampanjskih imena, barem kada govorimo o odnosu kvalitete, ugleda, tradicije i cijene:
Prema popularnost i udjelu na hrvatskom tržištu pjenušaca i šampanjaca na prvom mjestu je Freixenet. Henkel Trockena se možda više proda, međutim on je proizveden drugačijim načinom koji nema veze sa šampanjskom metodom Freixeneta. Tržištem šampanjaca još uvijek vlada Moet et Chandon“, ističe Boris Ivančić te nadodaje da se sa Moet et Chandonom i Freixenetom, koji su svaki za sebe zasebna kategorija, teško itko može mjeriti. Autor dva vodiča o vinima Hrvatske i kolumnist, Saša Špiranec, također je sastavio svoju listu pjenušaca i šampanjaca u kategoriji ‘best buy’. ‘‘Na prvom mjestu je Bakarska vodica Grand Cuvee (ne Special s bijelom etiketom) koja je uz Freixenet najpovoljniji pjenušac dobiven klasičnom metodom na našem tržištu. Slijedi Bouvet Ladubay Saphire Brut (oko 90 kn) te iz iste kuće Bouvet Ladubay Tresor Rose Brut (oko 130 kn). Po kvaliteti je vrlo blizu slovenski Istenič No1, a u stopu ga slijedi Istenič Gourmet Rose (oko 130 kn). Ravnopravni su i naši Tomac Classic Brut te istarski Misal Millenium Brut“, tvrdi Špiranec.

Među šampanjcima teško se odlučuje za pojedina imena jer su u glavnom svi preskupi. „Louis Barthelemy Amethiste Brut je možda na prvom mjestu sa odličnom kvalitetom i cijenom od samo 250 kn. Slijedi najbolji rose u non vintage šampanjcima, Pomery Rose Brut (oko 300 kn). Tu je izvrsna Ayala čiji vintage šampanjac Ayala Brut Milessime košta koliko i prosječni non vintage šampanjci, oko 400 kn. Na kraju želim istaknuti Delamotte Brut po vrlo povoljnoj cijeni od 300 kn, poznat po tome da se radi od ostatka čuvenog šampanjca Salon. Naime, Salon se radi samo u iznimno dobrim godinama, a pošto je Salon jedan od najboljih na svijetu, onda i Delamotte Brut ima fantastičan omjer cijene i kvalitete“.

Komentirajte prvi

New Report

Close