Najbolje aplikacije za lovce: Telefonom privlače patke i jelene

Autor: Ozren Podnar/VLM , 22. veljača 2013. u 12:25
PD

Nekoć su lovci u divljinu odlazili opremljeni samo puškom i streljivom. Danas odlaze s aplikacijama koje imitiraju životinjske glasove i tjeraju kukce.

Sve više privatnih kompanija proizvodi aplikacije koje lovcima pomažu pronaći ključne informacije. Ne radi se samo o satelitskim mapama za snalaženje u prirodi i praćenje vremenskih prilika, već aplikacije pokazuju gdje se nalaze i drugi lovci, pronalaze čeke, i mame divljač izvornim životinjskim zvukovima. iHunt Journal je aplikacija koja omogućuje pohranjivanje i pretraživanje svojih lovačkih opažanja i drugih bilješki. U nju je moguće unijeti podatke kao što su termini i lokacije odlaska u lov, značajke uhvaćenog plijena i zemljopisne koordinate tragova životinja na koje je lovac naišao. Aplikacija može snimiti put do čeke i unijeti njene koordinate, tako da više nikad ne lutate do nje. Osim toga, dojavljuje vremenske uvjete i prognoze te podatke o izlascima i zalascima sunca i mjeseca. iSonular Hunting & Fishing Times daje lovcima i ribarima aktualne podatke o najboljim vremenima za lov i ribolov bilo gdje u svijetu. Zahvaljujući astronomskim podacima od američke Pomorske promatračnice (US Naval observatory), korisnici imaju pristup relevantnim podacima o razdobljima kad se pojedina divljač hrani te o izlascima i zalascima sunca na bilo kojoj lokaciji na zemlji.

Oponašaju zov divljači
Primos Hunting Calls ima u sebi pohranjeno dvadesetak realističnih životinjskih zvukova, uključujući glasanje jelena, losa, purana, pataka, gusaka i drugih stvorenja koje su na meti tipičnih lovaca. Pritiskom na odgovarajuću tipku, navest ćete svoj smartfon da progovori životinjskim jezikom. Jedna je od najprodavanijih lovačkih aplikacija u povijesti, Deer Calls & Tactics Pro specijalizirana je za dozivanje jelena. Programirana je s dvanaest najuvjerljivijih jelenjih zovova, a uz zvukove daje i savjete gdje i kada ih ispuštati za postizanje najboljih rezultata. Primjerice, uz svaki zov vezano je i doba godine za koje je tipičan. I ova aplikacija omogućuje vođenje lovačkog dnevnika i javlja kretanje sunca i mjeseca. Predator Hunting Calls je još jedna aplikacija za dozivanje plijena, i to specifično grabežljivaca. Prilagođena je američkim lovištima pa ispušta glasove tipične za tamošnje zvjerke – kojote, divlje mačke, lisice, vukove i pume. Osim zova spomenutih predatora, sadrži i glasanje raznih ranjenih životinja, na koje će grabežljivci također reagirati. Ova aplikacija može poslužiti jednom lovcu za plašenje i tjeranje biljoždera u suprotnom pravcu, gdje ih spremno i po dogovoru čeka – drugi lovac. Postoji i aplikacija koja tjera kukce – međutim unatoč imenu, Bug Spray nije kemijsko, nego ultrazvučno sredstvo protiv kukaca. Aplikacija emitira tonove visoke frekvencije, koji rastjeruju kukce.

Za sigurnost i preživljavanje
Lovcima koji love u skupini namijenjena je aplikacija ActInNature, koja pomaže u praćenju kretanja svih članova lovačke skupine. Na zaslonu vidite svoj položaj i smjer kretanja, kao i položaj, smjer i brzinu kretanja kolega lovaca. Aplikacija računa i razdaljinu između vas i drugih lovaca, pod uvjetom da i oni imaju instaliranu ovu aplikaciju. SAS Survival Guide, aplikaciju za sigurnost i umijeće preživljavanja, stvorio je bivši član SAS-a (Special Air Service). Sadrži tekstualne i vizualne informacije o brojnim opasnostima koje prijete lovcima i drugim posjetiteljima divljine. Ova aplikacija upozorava čega se u lovu trebaa čuvati, kako izbjeći opasnost ili se iz nje izvući, kompas, uređaj za signalizaciju Morseovim kodom i mnogo drugih korisnih značajki.   Hunting Light & Blood Tracker aplikacija je čiji je zadatak popravljanje vidljivosti u bilo kojim vremenskim uvjetima i u bilo koje doba dana. Plavo svjetlo poboljšava vidljivost zelenim predmetima, koji bi se inače utopili u šumski okoliš, zeleno svjetlo pruža bolju vidljivost noću, dok je bijelo svjetlo za općenito osvjetljavanje. Aplikacije ima i sposobnost otkrivanja traga krvi, pa lovac može pratiti ranjenu divljač. Aplikacija GoldenPic izvorno je bila namijenjena fotografiranju, ali je u međuvremenu osposobljena za služenje lovcima i ribarima. Neka su od svojstava GoldenPica pokazivanje vremena izlaska i zalaska sunca, mjesečevih faza te zlatnih i plavih sati. Zlatni su sati prvi i zadnji sati prirodnog svjetla, a plavi su sati razdoblja prije svitanja i nakon sutona, što su idealna razdoblja za dobar ulov. S GoldenPicom moguće je i spremati koordinate lokacija i slati fotografije na društvene mreže.
 
Lov kao video-igra
Još će veća pomoć lovcima doći od iPada mini i njegove aplikacije za pametnu pušku teksaške kompanije TrackingPoint predstavljeni na siječanjskom Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu. Unijet će revoluciju u lov – utoliko što će učiniti lov potpuno predvidljivim i neuzbudljivim za tipičnog lovca. No, poželjet će ju oni koji vole lovačke igrice. Naime, tehnologija Precision Guided Firearms, koja obuhvaća pušku i iPad, moći će snimati prizor koji se vidi kroz nišan i prenositi uvećanu sliku na ekran Appleovog tableta. iPadova će aplikacija izdvojiti plijen i postaviti metu preko njegove slike. Potom će lovac nanišaniti plijen poravnavajući nišan s oznakom mete na ekranu. Služenje ovom tehnologijom dodatno je olakšano utoliko što puška ne može opaliti dok se plijen ne nađe na nišanu. Prateća aplikacija prikazivat će i podatke o vjetru, temperaturi i udaljenosti mete. TrackingPoint ć najbolje funkcionirati u paru, tako što će pratitelj pogledom na ekran navoditi lovca i pomagati mu u nišanjenju. 

Propisi na aplikacijama

I službeni organi pomažu lovcima
Lovcima su na raspolaganju i brojne službene aplikacije koje su stvorili državni organi. Osim što im pomažu da se orijentiraju na terenu, službene ih aplikacije informiraju o važećim propisima, terminima sezona i lovostaja, te dobu dana kad je dopušten lov na pojedine životinje.Ured za prirodne resurse u Georgiji programirao je aplikaciju s propisima, podacima o lokalnim životinjskim vrstama i mapama područja kojim se kreće određena divljač. Arkanzaška Komisija za divljač i ribe izradila je aplikaciju za iPhone, koja javlja lovcima datume sezone lova i kvote ulova te im dopušta da pohrane podatke o svojim lovačkim uspjesima. Kolege iz Ureda za divljač, ribe i parkove u Južnoj Dakoti objavili su aplikaciju za iPhone i Android, putem koje lovci mogu preuzeti mape i lovačke propise te poslati zahtjev za lovačku dozvolu.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close