Restorani Sjeverozapadne Hrvatske koje vrijedi posjetiti

Autor: Sandra Krstev Barać , 27. siječanj 2011. u 22:00

Pitoreskni krajevi sjeverozapadne Hrvatske – Zagorje i Međimurje – imaju osebujnu kulinarsku povijest i sadašnjost

U potrazi za dobrim restoranima toga kraja naišli smo mahom na tradicionalne restorane i obiteljska gospodarstva koja nude domaću hranu. Moderniji se pojavljuju se tek sramežljivo, ali je iskorak već vidljiv, posebice u hotelskim objektima u Krapinskim Toplicama i Mariji Bistrici. Donosimo izbor restorana s provjerenom kuhinjom i ugodnom atmosferom.

Villa Magdalena, Krapinske Toplice
Villa Magdalena obiteljski je projekt i prvi hotel sa četiri zvjezdice u Hrvatskom Zagorju. Vlasnici su željeli napraviti mjesto koje će biti jedinstveno u tom kraju. Restoran je moderno uređen u tonu vanilije i crvene boje čime je stvoren ugodan i topao prostor. Koncept se ukratko može opisati kao fuzija talijanske i francuske gastronomije, japanske savršenosti moderne prezentacije jela i lokalnih namirnica karakterističnih za Hrvatsko zagorje, što rezultira maštovitom ponudom. Tako se na jelovniku nalaze poslastice poput juhe od krumpira s pršutom, rižota od kestena i slanine, paštete od jelena s džemom od šljiva, bifteka s umakom od vina i šumskog voća, svinjskog filea u umaku od 4 vrste gljiva i neizostavnih zagorskih štrukli kuhanih u juhi, bilo zapečenih. U Villi Magdalena prepustite se slow foodu na zagorski način.
Telefon: 049 233 333
Adresa: Mirna ulica 1, Krapinske Toplice

Libertin, Vinski vrh
Vlasnik Vinskog vrha Libertin zapravo je biodinamički vinar Tomislav Bolfan čija je vizija u Hrvatskom Zagorju primijeniti istu logiku koja je Istru pretvorila u najzanimljiviju eno gastro destinaciju Hrvatske. Proizvodnjom vina bavi se posljednjih nekoliko godina, a s obzirom da na Vinskom Vrhu želi zaokružiti cijelu eno-gastro turističku priču, posjetiteljima je na raspolaganju mali restoran s autentičnom kuhinjom, za koju namirnice dolaze iz okolnih vrtova i lokalnih uzgajivača. U ugodno uređenom prostoru, uz topli kamin, široku lepezu vina i fantastičan pogled, atmosferu će upotpuniti domaći blues i legende zagorskog kraja.
Telefon: 049 458 287
Adresa: Gornjaki 56, Hraščina

Mala hiža, Mačkovec
Restoran Mala hiža nalazi se u Mačkovcu, u neposrednoj blizini Čakovca. Jelovnikom dominiraju tradicionalne delicije međimurske kuhinje, a redovito se mijenja ovisno o sezoni. Hrana koju Mala hiža nudi nije biti tek tradicionalna međimurska jela, već domaća kuhinja na visokoj razini. To znači da su u kuhinji tradiciji posvećeni, i poštuju sezonu, ali je doživljaj nov, drugačiji i čak senzacionalan. Ugođaj upotpunjuju brojni sadržaji oko Male hiže, poput jezerca, potoka, voćnjaka, dječjeg igrališta i sportskih terena. Posebno je zanimljiva lista domaćih rakija, a na vinskoj karti se karti, logično, nalaze mnoga vina međimurskog kraja, ali i druga birana domaća i strana vina.
Telefon: 040 341 101,
Adresa: Mačkovec 107, Mačkovec

Zlatne ruke, Varaždin
U strogoj jezgri grada, neposredno uz varaždinski plac, teško je zaobići glasoviti restoran Zlatne ruke u podrumu Obrtničkog doma. Nekada monumentalan, viteški ambijent restorana Zlatna guska istog vlasnika, preselio se u moderniziran, puno prozračniji prostor u impresivnoj kamenitoj sali kojoj starinski štih ipak daju znamenja cehova koji su godinama obitavali u ovom podrumu. Kulinarska ponuda nastavlja se na onu Zlatne guske i dalje temelji na tradicionalnoj kuhinji varaždinskog kraja, sezonskim i lokalnim namirnicama. Vepar iz kosane maste, tatar od jelena, gusja jetra s breskvama, fijaker gulaš, plata varaždinskog mesarskog ceha i domaće torte samo su mali dio zlatnih majstorskih vještina koje zvuče više nego primamljivo. U ponudi su i odabrane etikete hrvatskh vinara.
Telefon: 042 320 056
Adresa: Kukuljevićeva 13, Varaždin

Lojzekova hiža, Gornja Stubica
Seoski turizam “Lojzekova hiža” smjestio se nadomak Marije Bistrice u selu Gusakovec. To autentično mjesto poznato je mnogim redovitim posjetiteljima koji se uvijek iznova vraćaju autentičnoj zagorskoj kuhinji i kulinarskim specijalitetima gazdarice Pavice Grden. Lojzekova hiža nudi hranu pripremljenu od kvalitetnih domaćih namirnica. Poznata je po ljubaznom osoblju i starom, već pomalo zaboravljenom autentičnom zagorskom ambijentu te gotovo netaknutoj prirodi koja ju okružuje. U Lojzekovoj hiži možete uživati u jelima poput domaćim kobasicama i špeku, siru i vrhnju, ukiseljenim gljivama, pečenoj patki s mlincima, i domaćim štrudlima.
Telefon: 049 469 325
Adresa: Gusakovec 116, Gornja Stubica

Zelendvor, Varaždin
Zelendvor je jedno od najstarijih lovišta u Hrvatskoj, osnovano 1870. godine. Ponuda se temelji na tradicijskoj lovačkoj i zagorskoj kuhinji. Ipak, voditelji se trude biti ukorak s trendovima i stoga nastoje kreirati inovativna jela koja se naslanjaju na tradicionalne korijene. Glavni je adut meso divljači, a susjedna seoska domaćinstva opskrbljuju Zelendvor domaćim povrćem, voćem i sirom. Ovo je jedno od rijetkih mjesta na kojima se može kušati pašteta od jarebice, prepelice punjene medom, orasima i suhim šljivama ili jelenji medaljoni s višnjama. Odlazak u Zelendvor odličan je vikendaški izlet za sve ljubitelje kontinentalnih specijaliteta i autentičnog austrougarskog ladanjskog šarma.
Telefon: 042 714 808
Adresa: Grofova Bombelles 2, Petrijanec

(Gastro.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close