Ovi ljudi već ‘istražuju Mars’: U pustinji u SAD-u napravili bazu

Autor: Agencija VLM , 12. ožujak 2013. u 10:55
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Svaka ekspedicija sastoji se od oko 6 volontera koji u pustinji u okolici Hanksvillea provode po dva tjedna i obavljaju istraživanja na ‘Marsu’.

NASA bi htjela za 20-ak godina poslati prve ljude na površinu Marsa, no Crveni planet već se više od deset godina istražuje u američkoj državi Uti. Neprofitna zajednica Mars Desert Research Station bila je dom za 126 posada ove nastambe u marsovskom stilu koja je podignuta 2002. godine. Osnovna zamisao ove istraživačke postaje je testirati alate i tehnologije koje bi se mogle koristiti u mogućoj ljudskoj misiji na Mars.

Svaka ekspedicija sastoji se od oko 6 volontera koji u pustinji u okolici Hanksvillea provode po dva tjedna i obavljaju istraživanja na 'Marsu'. Pustinja u Uti je jedno od nekoliko mjesta na svijetu koja imaju dovoljno marsovskih obilježja na kojima istraživači mogu učiti o ekstremnim uvjetima. Druga mjesta su Antarktika, spilje na Sardiniji, laboratorij u Rusiji, norveški poluotok Svalbard, kanadski Arktik.

U posadama za ovakve misije nalaze se istraživači NASA-e, ali i studenti koji se nadaju da će jednom hodati po stvarnom Marsu. A u posadi je bio i Reutersov fotograf Jim Urquhart koji je na svom blogu napisao kako se godinama htio priključiti ovoj misiji. Dodao je kako ova grupa predstavlja toliko toga što bi on htio postati te se divi njihovoj strasti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close