Grad Zagreb dobio spor, Advent može bezbrižno svijetliti

Autor: Darko Bičak , 03. prosinac 2018. u 07:42
Zagrebačke adventske lokacije zabljesnule u potpunosti/Tomislav Miletić/PIXSELL

Aktualni koncesionar će rasvjetu održavati dok se javnom nabavom ne odabran novi, a prikupljanje ponuda završilo je u petak.

Advent u Zagrebu, koji je u subotu startao paljenjem ukrasnih lampica, zbog svoje se spektakularne rasvjete ipak neće se naći "na ledu".

U pozadini tog najjačeg turističkog aduta glavnoga grada, vodio se pravni spor pokrenut upravo na temu gradske rasvjete, o čemu je morao odlučivati Visoki upravni sud i tako zaključiti pravnu, a i političku, bitku između Grada Zagreba i Ministarstva graditeljstva oko održavanja rasvjete u metropoli. 

Bura zbog novog Zakona
Naime, 4. kolovoza je na snagu stupio novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je izvan snage stavio određene odredbe prethodnoga i naložio da se komunalni poslovi moraju  dodjeljivati kroz postupke javne nabave. U tom je trenutku Grad Zagreb imao ugovor o održavanju gradske rasvjete s tvrtkom Elicom, a kako je Zakon stupio na snagu dok je taj ugovor još bio važeći, u Gradu kažu da bi ga bilo protuzakonito raskidati prije njegova isteka.

Poseban je problem i činjenica da posao održavanja rasvjete spada u javnu nabavu velike vrijednosti, više od 130 mil. kuna za četiri godine, a provedba takvih natječaja prosječno traje 125 dana ili četiri mjeseca, pa Grad u praksi, vele, ne bi ni stigao posao zaključiti na vrijeme kako bi ga uskladio s novim Zakonom. 

Grad Zagreb je, pojasnili su nam u Uredu pročelnika za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinka Bilića, odmah po isteku ugovora s Elicomom 17. listopada, tražio tumačenje Ministarstva što činiti u slučaju vakuuma između isteka postojećeg ugovora i izbora novog koncesionara.  "Grad je 6. kolovoza, odmah po stupanju Zakona na snagu, tražio tumačenje nadležnog Ministarstva.

 

118 tisuća

svjetiljki u 430 verzija i modela ima Grad Zagreb

Dana 31. kolovoza Ministarstvo se oglasilo dopisom da je nenadležno, s naznakom da je Grad na vrijeme trebao planirati postupak javne nabave. Grad je na sljedećoj sjednici Skupštine, 17. rujna, ishodio jedino logično rješenje – da se postojećem izvođaču radova aneksom produži ugovor do završetka novog postupka javne nabave, koji je otvoren u roku od 30 dana kako je i naložila Skupština.

No, nakon toga je Ministarstvo 10. listopada donijelo novu Odluku o obustavi od primjene Odluke Gradske skupštine", pojašnjavaju u Uredu. I tako je stvar završila na Visokom upravnom sudu.  No olakšanje za Grad Zagreb s te je adrese stiglo dva dana uoči paljenja adventskih lampica. Kako nam je u petak potvrđeno na Visokom upravnom sudu, na sjednici njihova Vijeća za ocjenu zakonitosti 29. studenoga, odbijen je zahtjev Ministarstva.

Dakle, presuđeno je da Grad nije prekršio zakon produljenjem ugovora aktualnom koncesionaru koji će rasvjetu održavati sve dok u postupku javne nabave ne bude odabran novi. A kako neslužbeno doznajemo, faza za dostavu ponuda u tom postupku završila je u petak. Tko se prijavio ipak nismo uspjeli službeno doznati. 

Glavni hrvatski grad tako je za dlaku ipak izbjegao situaciju da ostane bez sustava održavanja javne rasvjete dok se ne odabere novi izvođač. U Gradu su vjerojatno odahnuli jer su strahovali da, ako bi sud prihvatio argumente Ministarstva, Zagreb ostao bez mogućnosti da brzo intervenira u slučaju većeg kvara s rasvjetom. Naime, ako bi se radilo o manjem kvaru, to bi se relativno lako sredilo hitnim pozivnim natječajem kroz koji dan. No, u slučaju intervencije veće vrijednosti, Gradu bi ruke bile vezane tjednima da bi se ispoštovala zakonska  procedura.  

Složen sustav rasvjete
O kakvom složenom sustavu rasvjete u Zagrebu se radi, pokazuju i brojke od 118.00 svjetiljki, u 430 raznih verzija i modela, a koje se nalaze na više od 103.000 stupova. Njih povezuje 3100 km vodova. Samo je lani izmijenjeno ukupno 190 tisuća raznih elemenata sustava.  Sustav je posebno osjetljiv upravo tijekom Adventa kada opterećenje bude značajno, a samim tim i mogućnost da se sustav uruši.

  Iz Grada ističu da je novi Zakon u principu dobar, ali ipak manjkav pri rješavanju graničnih situacija. "Kako će se riješiti problem u nekim manjim i koncesionarima neatraktivnim gradovima i općinama u situaciji kad im postojeći koncesionar, hipotetski govoreći, ode u stečaj ili im se na natječaj nitko ne javi, ili netko javi s triput većom cijenom, a lokalna jedinica ima zakonsku obvezu održavanja rasvjete", pitaju se u Uredu. Iako smo za komentar zamolili i Ministarstvo graditeljstva, do zaključenja broja nisu nam odgovorili. 

Komentirajte prvi

New Report

Close