GALERIJA: Novo ruho svim Zagrepčanima poznate kultne pivnice u Ilici

Autor: Agencija VLM , 21. siječanj 2015. u 17:45
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Od petka će se tamo održavati koncerti, izložbe, pub kvizovi, kazališne predstave, promocije, prezentacije i mnogo toga.

Ispred ulaza, za dobrodošlicu, stoje skulpture Pongraca i Turkovića s kriglama u rukama. Iznad velikih drvenih stolova vise zelene staklene boce koje osvjetljavaju prostor, a na zidovima crno-bijele fotografije kao pravi mali muzej. Na policama su poslagane starinske bačve, a u jednom se kutku smjestio crveni kamion koji je nekada razvozio pivo.

Preuređena pivnica

– Ovo je ogledalo svega što radimo. Prava pivska meka – najavila je tako voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, Tina Puhalo Grladinović, plan i program preuređene kultne pivnice "K pivovari", u Ilici 222, koja se danas naziva "Pivana".

Muzejski izlošci, koncerti, kazališne predstave, pub kvizovi, radionice i promocije samo su dio programa kojim žele privući goste kako bi, kako kažu, uživali u istinskoj tradicionalnoj pivnici.

Pivana je, naime, kolokvijalni naziv koji su dugo vremena koristili djelatnici Zagrebačke pivovare, a o tomu svjedoči i jelovnik iz 1956. godine koji je izložen u pivnici.

A najstariji izložak među svima novinski je isječak iz Obzora u kojem piše o osnutku zagrebačke pivovare.

– Čak 15 godina prije nego što je Zagreb dobio električnu rasvjetu, na svečanom otvorenju pivovare, te davne 1892. godine, vrt je bio rasvijetljen električnim svjetlom. Bila je to prava atrakcija. Upravo i mi želimo vratiti tu čar, ponuditi nešto novo, bolje i napraviti iskorak u konceptu – rekla je T. Puhalo Grladinović te dodala da im je plan povezati se uskoro s Turističkom zajednicom grada Zagreba kako bi dospjeli na turističku kartu grada jer, osim građanima, imaju, kaže, mnogo toga ponuditi i turistima kojih je iz godine u godinu sve više.

Restoran, naime, nudi i pravu pivsku kuhinju. Od krilaca, rebaraca, bunceka do krumpirića, sve je, ističu, domaće i to ravno s farmi naših OPG-ovaca.

Cijene gableca su 30 kuna, a restoran, ističu, ima i dulje radno vrijeme nego je uobičajeno kod ostalih.

– Od četvrtka do subote restoran radi do dva sata ujutro, što je prava rijetkost u gradu. Tako da se kod nas možete fino najesti, popiti, zaplesati, pogledati izložbu i još mnogo toga – poručio je Đuro Topić, jedan od voditelja pivnice.

Nefiltrirano pivo

Na zadovoljstvo svih ljubitelja piva, u "Pivani" će se održavati i radionice na kojima mogu doznati sve o povijesti zagrebačke pivovare, ali i o kuhanju piva za koje su potrebna samo četiri sastojka, voda, kvasac, hmelj i slad.

– S nama surađuje i Domagoj Jakopović Ribafish koji je postao i naš prvi pivski somelijer. Osim toga, gosti će imati priliku i kupiti pivske suvenire, i to po promotivnim cijenama. Javlja nam se mnogo ljudi koji žele majicu "Žuja je zakon" pa će to od sada moći kupiti upravo ovdje u Ilici 222 – istaknula je T. Puhalo Grladinović.

Jedini u gradu imaju posebno pivo.

– Pravi hit među gostima je pivo Pivana koje je nefiltrirano odnosno nije prošlo proces pasterizacije, ima kraći rok trajanja, gušće je i s malo većim postotkom alkohola od standardnog piva – objasnio je Marin Levaj, jedan od voditelja pivnice, te dodao kako su cijene pristupačne pa malo pivo košta devet, a veliko trinaest kuna.

Svakoga dana u tjednu i za vikend, kažu, u "Pivani" će biti neki program za posjetitelje, a sve službeno počinje od petka. Najavili su, također, kako će i ove godine sudjelovati na već tradicionalnoj Noći muzeja, a osim što će naučiti o povijesti i zanimljivostima pivovare, gosti će se tu večer moći i zabaviti uz svirku uživo.

Komentirajte prvi

New Report

Close