FOTO: Zavirite u prvi hrvatski muzej torture

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2015. u 10:45
Foto: Borna Filić / Pixsell

Izlaže se više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, a neke od njih posjetitelji mogu i isprobati.

Prvi muzej torture u Hrvatskoj – Tortureum, koji sa zbirkom naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas posjetitelje vodi kroz neke od najgorih oblika nasilja u povijesti, otvoren je jučer u zagrebačko Radićevoj ulici.

Izlaže se više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, a neke od njih posjetitelji mogu isprobati, primjerice masku srama kojoj je svrha bilo javno sramoćenje i ušutkivanje, stolac za mučenje ili kuglu oko noge.

Među izlošcima koji istovremeno izazivaju znatiželju, čuđenje i jezu su vjerna replika giljotine iz 1792. s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine, pendulum – sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže prema osumnjičeniku ili osuđeniku, rastezalo kao najstarija naprava za mučenje.

Tu je i Nirnberška djevica kao jedno od naokrutnijih načina mučenja u srednjem vijeku, Brnjica ili krotiteljica lajavica, okov za vrat, 'kruška' za mučenje, 'španjolska čizma', Judina kolijevka, te ostali predmeti za ponižavanje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

Muzej je zamišljen interaktivno, te uz izloške donosi audio-svjetlosne podražaje i video-materijale. U polutmini svojevrsnog 'kabineta čudesa' sa zvučnim ambijentima nelagode svaki se instrument predstavlja kroz posebno osmišljene multimedijske vodiče, s originalnim audio i video sadržajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close